Έρχεται Κραχ στο Χρηματιστήριο: Προς χρεοκοπία οι ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος τους επόμενους μήνες – Στηρίζονται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση - OlaDeka

Έρχεται Κραχ στο Χρηματιστήριο: Προς χρεοκοπία οι ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος τους επόμενους μήνες – Στηρίζονται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση

Όταν: Η μεγαλύτερη εταιρεία των Βαλκανίων και οι 4 βαρόνοι, χρειάζονται το αστρονομικό ποσό του 1,5 δισ ευρώ/μήνα κρατική επιδότηση για να επιβιώσουν Και μάλιστα παρά το εξωφρενικό περιθώριο κέρδους με 0,80€/kWh (Γερμανία 0,33€/kWh, Ελβετία 0,22€/kWh) Μήπως έχουν ήδη για χρεοκοπίσει και μιλάμε για εταιρείες – ζόμπι ;

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών – Πάνω από 1 δισεκατομμύριο οι οφειλές και ακόμη δεν έχουν έρθει καν στα νοικοκυριά το κατά +62% ακριβότερο το ρεύμα του Σεπτέμβριου!

Η αύξηση που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στα τιμολόγια του ρεύματος, σημαίνει οτι για να συγκρατήσει τις τιμές η κυβέρνηση, θα αναγκαστεί να καταβάλει άνω των 2 δις…μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τις εταιρίες ρεύματος πλέον να στηρίζουν την επιβίωσή τους μόνο στην κρατική επιδότηση, αλλά και στην – παράνομη – παρακράτηση των δημοτικών τελών, τα οποία δεν αποδίδουν στους δήμους ώστε να έχουν ρευστότητα!

Το μίγμα είναι εκρηκτικό και η πιθανότητα να «βαρέσουν κανόνι» οι ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος να είναι όλο και πιο κοντά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΔΕΗ η οποία δεν είναι πλέον Κρατική, δεν έχει πλέον την δυνατότητα να καλύψει την ζήτηση, αφού με την βίαιη απολιγνιτοποίηση, που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, δεν έχει το προσωπικό που απαιτείται διότι έδιωξε τους περισσότερους εργαζόμενους στα ορυχεία, δεν έχει τα αποθέματα λιγνίτη που είχε πριν το 2019 και προφανώς  ιδιώτες που έχουν την πλειοψηφία δεν θέλουν να χάσουν τα κέρδη του. Καπιταλισμός γάρ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

+62% ακριβότερο το ρεύμα για τον Σεπτέμβριο

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο θα είναι 62% υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου.

Έτσι, μια κιλοβατώρα θα πωλείται προς 0,788 ευρώ από 0,486 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή για τον μήνα Αύγουστο. Η δε τιμή για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ η νυχτερινή χρέωση ανήλθε στα 0,747 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Και ενώ μετά τη ΔΕΗ θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις και από τους υπόλοιπους παρόχους, το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στις ανακοινώσεις που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις επιδοτήσεις του μηνός Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση επηρεάζεται από το τιμολόγιο του leader της αγοράς, για να συγκρατηθούν τα τιμολόγια στα επίπεδα των 15-17 λεπτών, θα πρέπει η επιδότηση να φτάσει στα 0,61-0,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό όμως σημαίνει ότι η μηνιαία δαπάνη για την επιδότηση θα πρέπει να εκραγεί στα 2,2 δις. ευρώ προκαλώντας «τριγμούς» σε ολόκληρο το οικοδόμημα της επιδοματικής πολιτικής του 2022.

Συγκεκριμένα:

  • ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
  • Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
  • Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
  • Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

 Ηλεκτρικό ρεύμα: «Τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών – Πάνω από 1 δισ. οι οφειλές

Ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν λογαριασμούς ρεύματος, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική πίεση που δέχονται οι καταναλωτές αλλά και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και οι πάροχοι. Οι τελευταίοι έχουν εκπέμψει το δικό τους SOS για την υπάρχουσα κατάσταση, σημειώνοντας σε πρόσφατη επιστολή τους προς το υπουργείο Ενέργειας, ότι είναι η αγορά ενέργειας οδηγείται στην ασφυξία και ενδεχομένως στην κατάρρευση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος, ενώ πριν εκκινήσει για τα καλά το ενεργειακό ράλι, τον περασμένο φθινόπωρο, το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 20%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτές προς τους προμηθευτές ενέργειας έχουν πάρει της μορφή «χιονοστιβάδας» που προκαλούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στους παρόχους.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο, αναζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», περίπου 50 με 60 χιλιάδες καταναλωτές αλλάζουν κάθε μήνα εταιρεία, έναντι 20 χιλιάδων πριν από την κρίση. Αυτή η νέα συνθήκη που ισχύει στην  αγορά ενέργειας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών, γεγονός που έχουν επισημάνει οι εταιρείες ενέργειας και έχει λάβει υπόψιν του το υπουργείο Ενέργειας. Το τελευταίο προσανατολίζεται να εφαρμόσει άμεσα μέτρα στην αγορά, προκειμένου να περιορίσει το εν λόγω φαινόμενο που αποκαλείται και ενεργειακός «τουρισμός».

Αυξημένος σημαντικά, είναι και ο αριθμός των καταναλωτών, που  λόγω χρεών, δεν έχουν σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στην λεγομένη Καθολική Υπηρεσία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προστέθηκαν περίπου 35.500 μετρητές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 182.000. Πρόκειται πλέον για τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο.

Στα 80 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο

Η κατάσταση δεν φαίνεται πάντως να… παίρνει βελτίωση, τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, αφού οι προμηθευτές ενέργειας θα προχωρήσουν σε μεγάλη αύξηση των λιανικών τιμών ρεύματος, υπό την πίεση της μεγάλη ανόδου των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος. Οι πληροφορίες από την αγορά ενέργειας αναφέρουν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά, όταν για τον Αύγουστο-για την πλειονότητα των παρόχων- κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών. Απομένουν οι σχετικές ανακοινώσεις των παρόχων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η κρατική επιδότηση θα αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να περιοριστεί η ζημία που θα υποστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria