Ένα καφεδάκι πριν το σουπερμάρκετ… αδειάζει την τσέπη! - OlaDeka

Ένα καφεδάκι πριν το σουπερμάρκετ… αδειάζει την τσέπη!

Η κατανάλωση ενός καφέ πριν τα ψώνια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες παρορμητικές αγορές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι αρκετά σύνηθες για κάποιον να πίνει έναν καφέ πριν τα ψώνια του, ειδικά αν έχει βγει με την παρέα του. Αλλά γνωρίζατε ότι αυτή η φαινομενικά αθώα, κοινωνική συνήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γυρίσετε με τις διπλάσιες σακούλες από ότι είχατε σχεδιάσει.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια University of South Florida, European University Viadrina, Louisiana State University, SKEMA Business School και Neoma Business School δημοσίευσαν ένα νέο άρθρο στο Journal of Marketing, σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης και τις παρορμητικές αγορές. Προκειμένου να τεκμηριώσουν το συσχετισμό, διεξήγαγαν μελέτες σε ανθρώπους που εισέρχονταν σε εμπορικά κέντρα, δίνοντας σε άλλους ένα ρόφημα με καφεΐνη και σε άλλους ντεκαφεϊνέ ή νερό. Μετά από δοκιμές στην Ισπανία και τη Γαλλία, τα αποτελέσματά ανέδειξαν το εξής: όσοι κατανάλωσαν καφεΐνη αγόρασαν τελικά περισσότερα πράγματα από τους υπόλοιπους, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Mirror.

Ωστόσο, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ίδια τα αντικείμενα που αγόραζαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές καφεΐνης παρουσίαζαν έντονη προτίμηση για αντικείμενα που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Δηλαδή, ξόδεψαν περισσότερα σε κεριά, συσκευές μασάζ, αρώματα, σοκολάτα, διακοσμητικά αντικείμενα και πολυτελείς διακοπές. Από την άλλη, οι παρορμητικές αγορές αντικειμένων «χαμηλής ηδονικής συμπεριφοράς» αφορούσαν χαρτικά, μαγειρικά σκεύη και είδη αποθήκευσης ήταν πολύ μικρότερες από την προηγούμενη κατηγορία.

Πράγματι ενδιαφέρουσα ανακάλυψη! Το ερώτημα είναι, γιατί; Οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν πως η αύξηση της ποσότητας σε παρορμητικές αγορές οφείλεται στις διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης. Δηλαδή, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές πυροδοτεί μια κατάσταση σωματικής διέγερσης , όπου κάποιος αισθάνεται δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό. Σε αυτή την κατάσταση, γινόμαστε πιο οξυδερκείς στα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος και επηρεαζόμαστε περισσότερο από την ευχάριστη αισθητική. Συνιστούν την κατανάλωση μιας χαμηλής ή μέτριας ποσότητας καφέ στα 30 mg έως 100 mg καφεΐνης την ημέρα.

Το συμπέρασμα; Αν θέλετε να γυρίσετε σπίτι σας από τα ψώνια σας χωρίς να έχετε φύγει εκτός budget, μην πιείτε (πολύ) καφέ. Ή πιείτε ντεκαφεϊνέ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria