Άλμα 75% των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία τον Ιούλιο - OlaDeka

Άλμα 75% των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία τον Ιούλιο

Εκτόξευση 46% το τελευταίο τρίμηνο και 75% τον τελευταίο μήνα. Προνομιακός αγοραστής η Μόσχα, αύξηση 13% και των εξαγωγών προς ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη δείχνει «εκνευρισμένη»…

Η αξία των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 46% το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε το κενό που που προκάλεσε η έξοδος των δυτικών επιχειρήσεων από τη χώρα, μεταδίδουν οι Financial Times.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 2,04 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 642 εκατ. δολάρια σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας. Μόνο τον Ιούλιο, η αξία των εξαγωγών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση, από 417 σε 730 εκατ. δολάρια.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022 ήταν 3,9% έναντι 2,6% έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία των Τούρκων Εξαγωγέων, την κούρσα των εξαγωγών στη Ρωσία οδηγούν οι πωλήσεις χημικών προϊόντων, φρέσκων φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων διατροφής, μαζί με κλωστοϋφαντουργικά, ηλεκτρικά είδη και έπιπλα.

Η εν λόγω αύξηση ακολουθεί μια αρχική πτώση μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα συνολικά ποσά δείχνουν σχετικά μικρά, και επισκιάζονται από τις μεγάλες εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία, ειδικά στην ενέργεια, ωστόσο το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και οι συζητήσεις Άγκυρας και Μόσχας για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας τους προκαλεί εκνευρισμό σε Δυτικούς αξιωματούχους.

Η πρόσφατη τετράωρη συνάντηση των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι κορυφώθηκε με κοινή υπόσχεση για επέκταση της συνεργασίας στην ενέργεια και το εμπόριο, προκαλώντας προειδοποιήσεις από δυτικές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίποινα εάν ενεργήσει ως αγωγός διαφυγής κυρώσεων.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που προμήθευσε με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Ουκρανία, επιδιώκει παράλληλα να διατηρήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Δεν έχει υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ακολουθήσει αυτό που αποκαλεί «ισορροπημένη» προσέγγιση.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδεχτεί ότι η Άγκυρα δεν θα υιοθετήσει τα μέτρα που αποσκοπούν στην τιμωρία του Πούτιν για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι το ανθηρό εμπόριο Τουρκίας-Ρωσίας μπορεί να βοηθήσει τη Μόσχα ως υποκατάστατο άλλων ευρωπαϊκών εισαγωγών και εξαγωγών, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στους Financial Times. Ορισμένες πρωτεύουσες ζήτησαν πληροφορίες από την Άγκυρα σχετικά με τη σχέση της με το Κρεμλίνο.

«Το παρακολουθούμε», είπε ένας αξιωματούχος. «Δεν είναι ωραίο, δεν γίνεται κατανοητό από την ΕΕ. Είναι προκλητικό».

Η λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς η Τουρκία επιμένει σε χαλαρή νομισματική πολιτική παρά την πληθωριστική έκρηξη. Τα σχετικά φθηνά τουρκικά προϊόντα συνέβαλαν στην ενίσχυση των εξαγωγικών πωλήσεων. Σε όρους αξίας, οι συνολικές εξαγωγές ήταν 13% υψηλότερες τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ενώ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25%, στα 1,32 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου.

Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι πανηγυρίζουν για τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς με τους Ρώσους. Επικαλούμενος το άλμα 58% στο διά θαλάσσης εμπόριο αυτοκινήτων με τη Ρωσία τους τελευταίους τρεις μήνες, ο υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμάνογλου κάνει λόγο για μια Τουρκία «ηγέτη» στο άνοιγμα θαλάσσιων διαδρόμων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria