Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους - OlaDeka

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι ή το 30% της συνολικής παραγωγής τροφίμων, χάνονται ή σπαταλώνται κάθε χρόνο.

Μια νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας, με έδρα το Chennai της Ινδίας, η GreenPod Labs, έχει αναπτύξει ένα προϊόν που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής των φρούτων και των λαχανικών, ενώ είναι ασφαλές και οικονομικά αποδοτικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Deepak Rajmohan εξηγεί στο Packaging Europe ότι ξεκίνησε την εταιρεία το 2019 έχοντας σπουδάσει και στη συνέχεια εργάστηκε ως επιστήμονας τροφίμων στις ΗΠΑ για τρεισήμισι χρόνια. Το αρχικό προϊόν που αποφάσισε να αναπτύξει για την Ινδία ήταν μια λύση για αποθήκευση υπό ψύξη, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι οι λύσεις υψηλού κόστους δεν θα λειτουργούσαν για την ινδική αγορά.

Έτσι, εξέτασε μια νέα τεχνολογία, την ενεργή συσκευασία, όπου απελευθερώνονται ή απορροφώνται ενώσεις με σκοπό να διατηρήσουν τα τρόφιμα άθικτα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Το προϊόν της GreenPod είναι ένα μικρό φακελάκι, παρόμοιο με τα φακελάκια πυριτίου που βρίσκονται μέσα σε πολλά προϊόντα, το οποίο περιέχει πατενταρισμένα σκευάσματα με φυτικά εκχυλίσματα και βρώσιμα συστατικά. Όταν τοποθετούνται κοντά στα φρούτα και τα λαχανικά απελευθερώνουν ενώσεις που επιβραδύνουν τον ρυθμό ωρίμανσης και αναστέλλουν τη μικροβιακή ανάπτυξη.

Η επιστήμη που χρησιμοποιείται σε αυτήν την τεχνολογία είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι νέος και απαιτεί πολλή έρευνα και ανάπτυξη. Χρειάστηκαν 3-6 μήνες για να αναπτυχθεί το πρώτο προϊόν και από τότε βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγών και αναβαθμίσεων με βάση τα αποτελέσματα που λαμβάνει κάθε φορά.

Οι ενώσεις παρασκευάζονται από φυτικά βρώσιμα προϊόντα όπως εκχυλίσματα από καλαμπόκι και πατάτα, πολλά ινδικά μπαχαρικά, ενώ άλλες ενώσεις που εξάγονται από φυτά, φύλλα κλπ.

Συνολικά, χρησιμοποιούνται περίπου 10-15 συστατικά για κάθε προϊόν. Τα σκευάσματα διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, καθώς κάθε καλλιέργεια έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η περιεκτικότητα σε νερό ή ο ρυθμός ωρίμανσης. Έτσι, με βάση τη συγκεκριμένη ανάλυση κάθε καλλιέργειας, δημιουργείται μια συγκεκριμένη ένωση.

Ορισμένα φρούτα, όπως η μπανάνα, χαλάνε λόγω της υπερβολικής ωρίμανσης, ενώ φρούτα όπως η φράουλα ή το σύκο χαλάνε λόγω της μικροβιακής ανάπτυξης και όπως λέει ο Rajmohan, ο φακελίσκος ελέγχει και τα δύο. Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά αποθηκεύονται σε ένα κιβώτιο μετά τη συγκομιδή, το πακέτο τοποθετείται μέσα για να διατηρήσει την ποιότητά τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Εάν εισαχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε ελέγχει τον ρυθμό ωρίμανσης.

Η ποσότητα της καλλιέργειας που μπορεί να διατηρηθεί από ένα φακελάκι διαφέρει για διαφορετικές καλλιέργειες – για τις ντομάτες είναι 5-7 κιλά, ενώ για τα σύκα είναι 3-4 κιλά. Κατά μέσο όρο 1 φακελάκι προστατεύει 5-7 κιλά προϊόντος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria