JP Morgan: Σενάριο τρόμου με πετρέλαιο στα 380 δολάρια - Τι ζημιά μπορεί να κάνει η Ρωσία - OlaDeka

JP Morgan: Σενάριο τρόμου με πετρέλαιο στα 380 δολάρια – Τι ζημιά μπορεί να κάνει η Ρωσία

Δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία της

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα «στρατοσφαιρικά» επίπεδα των 380 δολαρίων το βαρέλι, εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα και περικοπές στην παραγωγή αργού, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στριμώξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν που συνεχίζει την επίθεση στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία της, γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων βαρελιών θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αργό θα πάει στα 380 δολάρια, έγραψαν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος από ένα πλαφόν είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην το δεχτεί και αντ’ αυτού να αντιδράσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές.

«Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί περικόπτοντας την παραγωγή ως τρόπο να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria