«Χορός» εκατομμυρίων δολαρίων από τον Πούτιν στον Ερντογάν για το Ακούγιου - OlaDeka

«Χορός» εκατομμυρίων δολαρίων από τον Πούτιν στον Ερντογάν για το Ακούγιου

Η ρωσική Rosatom άρχισε να κατασκευάζει το έργο Akkuyu – αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων – στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2018.

ρωσικός κολοσσός Rosatom Corp, ο οποίος έχει αναλάβει το χτίσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια, μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική που κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας «Ακούγιου», σύμφωνα με το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, εταιρία έστειλε στην Akkuyu Nuclear JSC έμβασμα 5 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων.

Δύο άλλες παρόμοιες μεταφορές δολαρίων έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, είπαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η ρωσική Rosatom άρχισε να κατασκευάζει το έργο «Ακούγιου» αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας τον Απρίλιο του 2018.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω project γίνεται από την Sberbank, που είναι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα καθώς και από την Sovcombank (ρωσική τράπεζα). Μάλιστα και οι δύο βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα επισημαίνει ότι η μέχρι στιγμής ρευστότητα καλύπτει όλες τις αναγκαίες εργασίες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Τουρκία ελπίζει ότι το εργοστάσιο, το οποίο έχει δεχθεί κριτική για περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και για την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, θα ολοκληρωθεί στην επέτειο των εκατό χρόνων του τουρκικού κράτους το 2023.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria