Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν και εναέρια μέσα - OlaDeka

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα της Παρασκευής 15 Ιουλίου, σε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο νότιο Ρέθυμνο.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν με συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων πέντε εναέρια μέσα μετά και από εκείνα που έφθασαν στην Κρήτη το απόγευμα, της Παρασκευής 15 Ιουλίου, από την Καλαμάτα και την Αθήνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «περιμένουμε ακόμα δύο να έρθουν» όπως δήλωσε στο cretapost ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.

Παράλληλα επί ποδός βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη οι οποίοι εδώ και 24 πλέον ώρες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, 30 οχήματα, ομάδες πεζοπόρων και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, «σήμερα περιμένουμε ακόμα δύο ελικόπτερα. Συνολικά σήμερα θα επιχειρούν έξι και ελπίζουμε πολύ σύντομα να λήξει η περιπέτεια μας και να επιστρέψουν όλοι οι κάτοικοι ασφαλείς στα σπίτια τους».

Κινδύνευσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου

Στα πύρινα μέτωπα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο κ. Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος αργά το βράδυ της Παρασκευής εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα.

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες και έπειτα μετέβη στο σπίτι του από όπου όλο το βράδυ συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τα μηχανήματα και τις υδροφόρες της περιοχής που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

«Δόξα τω Θεώ έκανα εισπνοές και ξαναγύρισα στο πύρινο μέτωπο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Κρύα Βρύση ώστε να συνδράμω τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού η φωτιά πέρασε πλέον και ευτυχώς καταφέραμε να μην καεί κανένα σπίτι», δήλωσε στο cretapost ο κ. Ταταράκης.

Γίνεται τιτάνια προσπάθεια για να περιοριστεί το τεράστιο πύρινο μέτωπο στα νότιο Ρέμθυμο που καίει ανεξέλεγκτο από το μεσημέρι της Παρασκευής. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μέλαμπες, Σαχτουρίων, Κρύα Βρύση, και Άγιος Γεώργιος δυτικά της Αγίας Γαλήνης. Αρχικά την Παρασκευή το απόγευμα είχε υπάρξει μερική εκκένωση του χωριού Ορνέ, από όπου και απομακρύνθηκαν 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι.

Όπως έγινε γνωστό, γύρω στα μεσάνυχτα, η φορά του ανέμου στράφηκε από τις βορειοδυτικές διευθύνσεις που έπνεε σε βορειοανατολικές με την κατάσταση να βελτιώνεται ελαφρώς.

Όπως αναφέρει το cretalive, το πύρινο μέτωπο που αρχικά εκδηλώθηκε μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, ενισχύθηκε λόγω των ανέμων με ριπές που έφθαναν – σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα 70 χιλιόμετρα ανά ώρα και κινήθηκε προς τις Μέλαμπες.

Πολύ γρήγορα οι φλόγες περικύκλωσαν το χωριό, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης. Στη συνέχεια ωστόσο, η φορά του ανέμου στράφηκε και πάλι κινούμενη προς τα Σαχτούρια, τα οποία επίσης εκκενώθηκαν.

Λόγω της πυρκαγιάς κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγία Γαλήνη – Σπήλι από τη θέση Μάνδρες και από τη διασταύρωση προς Μέλαμπες.

Όπως αναφέρει το ekriti, σε κατάσταση ετοιμότητας είναι ο Κόκκινος Πύργος, η Αγία Γαλήνη και άλλες περιοχές της Μεσαράς, καθώς οι ισχυροί άνεμοι εξαπλώνουν την πυρκαγιά σε μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει νωρίτερα από την επαρχιακή οδό, γεγονός που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν οι πυροσβέστες, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς καίγονται οι στύλοι της ΔΕΗ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria