Το μυστικό για ιδανική αντηλιακή προστασία βρίσκεται στη… ντομάτα - OlaDeka

Το μυστικό για ιδανική αντηλιακή προστασία βρίσκεται στη… ντομάτα

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

H Eλλάδα ανήκει στις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, γεγονός που αποτελεί βασικό λόγο για τη δημοτικότητα της χώρας μας στον τουρισμό, ειδικά αυτούς που έρχονται από χώρες με πιο συννεφιασμένο και κρύο καιρό. Ενώ ο ήλιος φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το ότι γεμίζει τoν οργανισμό μας με βιταμίνη D και μας φτιάχνει τη διάθεση, είναι σημαντικό να παραμένουμε προστατευμένοι. Το αντηλιακό θα ήταν η προφανής λύση σε αυτό. Αλλά, σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς, δεν είναι και η μόνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ιστοτόπου Mirror, η γιατρός Μέγκαν Ρόσι, ειδικός στην υγεία του εντέρου και στη διατροφή, εγγυάται 40% περισσότερη αντηλιακή προστασία αν φάτε…πορτοκαλί ή κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Αυτό οφείλεται σε μια χημική ουσία που προστατεύει το δέρμα που βρίσκεται σε ορισμένα από αυτά. Οι ισχυρισμοί αυτοί υποστηρίζονται και από άλλους ειδικούς.

Οι ουσίες αυτές, που προστατεύουν το δέρμα, ονομάζονται λυκοπένιο και βήτα-καροτίνη που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως γκρέιπφρουτ, καρπούζι, παπάγια, κόκκινες πιπεριές, καθώς και ντομάτες. Η Ρόσι αναφέρει ως παράδειγμα μια μελέτη, η οποία έδειξε πως όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν 40 γραμμάρια πελτέ ντομάτας με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, παρουσίασαν 40% λιγότερο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα από εκείνους που δεν το έκαναν».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η ιδιότητα ορισμένων από αυτές να προστατεύουν το δέρμα και από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κατά την Ρόσι το λυκοπένιο στις ντομάτες προστατεύει από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, η ακτινοβολία και ο καπνός, κάτι που είναι πολύ δροσερό. Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η τάση αυτών των χημικών ουσιών να απορροφώνται καλύτερα από το σώμα , όταν συνδυάζονται με υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο (για αυτό και αναφέρεται στην παραπάνω μελέτη).

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αν τρώμε όλα τα παραπάνω πετάμε το αντηλιακό μας. Αντίθετα σημαίνει πως, αν φάμε μια σαλάτα Caprese και βάλουμε και μπόλικο αντηλιακό, έχουμε τεράστιες πιθανότητες να μην καούμε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria