Ο. Τελιγιορίδου: Εννοείται, κ. Οικονόμου, ότι οι πολίτες πληρώνουν περισσότερους φόρους - OlaDeka

Ο. Τελιγιορίδου: Εννοείται, κ. Οικονόμου, ότι οι πολίτες πληρώνουν περισσότερους φόρους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζεται πως εν μέσω ακρίβειας δεν αυξήθηκαν οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες. Πρόκειται για πολιτική αλχημεία καθώς προφανώς οι πολίτες πληρώνουν περισσότερους φόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ δεν είναι φόρος; Όταν διπλασιάζεται ένα προϊόν δεν διπλασιάζεται και ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης; Για παράδειγμα ένα προϊόν που κόστιζε εκατό ευρώ και ο ΦΠΑ ήταν 13% σήμαινε ότι ο πολίτης πλήρωνε 13 ευρώ φόρο. Όταν το ίδιο προϊόν σήμερα κοστίζει 200 ευρώ ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης μέσω ΦΠΑ είναι 26 ευρώ.

Μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά έφτασαν το 30%, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο είχαμε νέες αυξήσεις κατά 20%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, από τον Μάρτιο του 2021 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 30% στο κόστος ζωής μίας τετραμελούς οικογένειας:

Εάν δηλαδή χρειαζόταν 300 ευρώ το 2021, για τα ίδια πράγματα τον Μάρτιο του 2022 δαπάνησε 390 ευρώ ενώ σήμερα, μετά και τις νέες αυξήσεις, θα χρειαστεί να ξοδέψει 450 ευρώ.

Ο ΦΠΑ που πλήρωνε ο πολίτης τον Μάρτιο ήταν μεσοσταθμικά 30 ευρώ και σήμερα 45 ευρώ για τα ίδια προϊόντα. Αν σε αυτά προσθέσουμε την αύξηση σε ρεύμα και καύσιμα τότε η αύξηση του φόρου σε μια οικογένεια ξεπερνά κατά πολύ τα 150 ευρώ τον μήνα.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria