Οι 4 λόγοι που οδήγησαν σε έκρηξη κρουσμάτων: Καμπανάκι των ειδικών για την πορεία της πανδημίας – Ανησυχία για τους σκληρούς δείκτες - OlaDeka

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν σε έκρηξη κρουσμάτων: Καμπανάκι των ειδικών για την πορεία της πανδημίας – Ανησυχία για τους σκληρούς δείκτες

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την ανησυχητική επιδείνωση των σκληρών δεικτών.

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν στην έκρηξη κρουσμάτων

«Η πανδημία δεν έχει λήξει»: Αυτή είναι η κοινή θέση των ειδικών που βλέπουν με προβληματισμό τα τελευταία δεδομένα.

Μιλώντας στο larissanet.gr, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας  Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος παραθέτει τις τέσσερις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην έξαρση και τονίζει ότι «μείζον πρόβλημα είναι οι επαναλοιμώξεις που σήμερα αποτελούν το 20% των μολύνσεων με αυξητικές τάσεις τις επόμενες μέρες και κύριο χαρακτηριστικό την ενδεχόμενη διαφορετικής βαρύτητας νόσηση κάθε φορά».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, τέσσερις είναι οι λόγοι που έφεραν την έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα:

  • Πρώτον η υπερμεταδοτικότητα  των υποπαραλλαγών Όμικρον 4  και Όμικρον 5  σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές και κυρίως με την Όμικρον, λόγω ότι εγγενώς είναι απλώς καλύτερες στο να μεταδίδονται.
  • Δεύτερη αιτία αποτελεί η ανοσολογική διαφυγή των προηγούμενων παραλλαγών από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια και την ανοσία από την νόσηση, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι επαναλοιμώξεις,  περισσότερο μάλιστα και από 2 φορές.
  • Η  τρίτη αιτία είναι η κατάργηση των προστατευτικών μέτρων και κυρίως της μάσκας.
  • Τέλος, τέταρτη αιτία είναι η αυξημένη κινητικότητα και κοινωνικότητα του καλοκαιριού.

«Το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!»

«Είναι το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!», εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» ,στην τηλεόραση του OPEN και συνέχισε: «Το υποτιμάμε ως προς τα κρούσματα. Δεν είναι 15-20.000 τα κρούσματα αλλά 30.000-50.000!»

Ο ίδιος σημείωσε πως η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, μεταδίδεται ακαριαία. Είπε πως «έχει έντονα συμπτώματα αλλά δεν μας ανησυχεί. Μας ανησυχούν οι επιλοιμώξεις που κάνουν κάποιοι ασθενείς! Ο ιός αυτός τροποποιεί τα αμυντικά μας συστήματα έναντι άλλων ιών».

Ο ίδιος προέβλεψε πως το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα έχει ξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση που ίσως έχει σκαμπανεβασματα τον Αύγουστο. «Φοβόμαστε όμως για μία νέα μετάλλαξη! Τέλη Σεπτέμβρη ίσως έχουμε έκπληξη», συνέχισε.

Ποια είναι τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι, γενικά, αυτές οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5δεν έχουν σημαντικά αποκλίνοντα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με BA.4 και BA.5 μπορεί να εμφανίσουν:

  • βήχα,
  • ρινική καταρροή,
  • πονόλαιμο, κόπωση,
  • πονοκεφάλους
  • μυϊκούς πόνους.

Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria