Ν. Καραμανίδη « Το εκκλησάκι του Δεσπότη στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας » - OlaDeka

Ν. Καραμανίδη « Το εκκλησάκι του Δεσπότη στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας »

Θλίψη, απογοήτευση, διάψευση και ως αποτέλεσμα ένας απέραντος μαρασμός, για όλους εκείνους που πίστεψαν και εναπόθεσαν κάποιες αμυδρές έστω ελπίδες, στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη και λόγω ηλικίας, πως κάτι μπορεί για να έστω αλλάξει, κάτι καινούργιο και φρέσκο πως μπορεί για να προκύψει. Διευκρίνηση πως προσωπικά δεν ανήκω στους “ευελπιστούντες και προσδοκούντες”, θα ήθελα όμως μια αλλαγή, μια επαναπροσέγγιση έστω των εκκλησιαστικών αναγκών μα και προτεραιοτήτων, με βάση τις ανάγκες και τα προτάγματα μιας κοινωνίας, με προβλήματα και αδιέξοδα.

Φεύ όμως “άλλα κοινωνία απαιτεί, άλλα δε Δεσπότης προστάζει”, ως ο τόπος, ο καθ όλα άξιος για τις ταπεινώσεις και τις υποτακτικές του συμπεριφορές, να έχει ανάγκη από ένα ακόμα ναό ή ναϊδριο στο πάρκο Ολυμπιακής φλόγας, στην κεντρική είσοδο της πόλης. Αυτό είδε ο Μητροπολίτης και με την προσωπική του Δεσποτική αποφασιστικότητα, αλλά και με την ενδεχόμενη επιφοίτηση αγίων και πνευμάτων, κατέληξε στην πρότασή του. Αίτημα και πρόταση βαθιά εξωπραγματικό, αναντίστοιχο των αναγκών που έχει το Γηροκομείο, έξω από κάθε προτεραιότητα για την “επαναλειτουργία” του μοναστηριού των Αγίων Αναργύρων, για θρησκευτικό τουρισμό αλλά και για οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Έχω ασχοληθεί αρκετές φορές, επισημαίνοντας τα προβλήματα, ότι στην Καστοριά με τις τόσες Βυζαντινές και μετά Βυζαντινές εκκλησίες, δεν είναι ανάγκη άλλος ένας ναός, του Μηνά ή του όποιου Αγίου, δεν χρειάζεται εδώ απαρίθμηση των προβλημάτων, το έχω κάνει. Στο μόνο που θέλω να σταθώ είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα διχάσει την τοπική κοινωνία, ρήγμα βαθύ θα ανοίξει και η κακή αρχή είναι δύσκολο μετά για να την επανακατευθύνεις.

Σχολεία και Πανεπιστήμια θέλουμε, βεβαίως και Στρατό, αναβάθμιση του Νοσοκομείου, έργα ως το φράγμα Νεστορίου και όχι αντιαισθητικά “εκτρώματα” στην είσοδο της πόλης. Χωρίς να παραγνωρίζω τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Εκκλησία και ο τοπικός Δεσπότης, με τις δικές μου θέσεις γνωστές και παγιωμένες, εύχομαι σε όλους μας επαγρύπνιση και αγρυπνία, πνευματική και υγιή. Αμήν και ΟΥΑΙ ΗΜΙΝ!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria