Νέα «βόμβα» από Gazprom: Δεν εγγυάται την καλή λειτουργία του Nord Stream 1 - OlaDeka

Νέα «βόμβα» από Gazprom: Δεν εγγυάται την καλή λειτουργία του Nord Stream 1

Ο ενεργειακός κολοσσός διαμηνύει ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου», που η Οτάβα λέει, ωστόσο, πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Τι έχει πει ο Καναδάς

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιστρέψει στη Γερμανία την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της Δύσης, μετά από ένα πολυήμερο μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Γερμανούς και Καναδούς, με τη γερμανική πλευρά να ζητά την επιστροφή της τουρμπίνας σε γερμανικό έδαφος, ώστε από εκεί να σταλεί στους Ρώσους με παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων, στην οποία αντιδρούσαν έντονα η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η ουκρανική ομογένεια στον Καναδά.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την τουρμπίνα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να υποστηριχθεί «η ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απομακρύνονται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Ο Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από συζητήσεις με «τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας» και με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA). 

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι η τουρμπίνα θα βοηθήσει στην αύξηση των αποστολών προς την Ευρώπη. Η Gazprom λειτουργούσε τον αγωγό μόλις στο 40% της δυναμικότητάς του από τον περασμένο μήνα, αφού η τουρμπίνα στάλθηκε στον Καναδά για συντήρηση και δεν επέστρεψε λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το Βερολίνο προέτρεψε να σταλεί πίσω για να διευκολυνθεί η κρίση εφοδιασμού.

Ο Καναδάς έδειξε το Σαββατοκύριακο να δέχεται τα γερμανικά επιχειρήματα, που προτάσσουν την ανάγκη να αποτραπεί μια κορύφωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Όπως τονίζεται από την καναδική κυβέρνηση, «εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη παροχή φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες και οι Γερμανοί θα κινδυνεύουν να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας». 

Η Gazprom χρειάζεται έξι μεγάλες τουρμπίνες για να λειτουργήσει ο αγωγός σε πλήρη δυναμικότητα, αλλά δεν είναι όλα τα εξαρτήματα που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία σε λειτουργική κατάσταση επειδή χρειάζονται συντήρηση, έχει αναφέρει στο παρελθόν η εταιρεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria