Την καρδιά της οικονομίας που είναι τα βασικά είδη διατροφής, αρχίζει να χτυπάει πλέον ο πληθωρισμός. Και ενώ παραμένει βασικός πυρήνας του πληθωρισμού το κομμάτι της ενέργειας, έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.
Τρόφιμα και μεταφορές είναι οι δύο βασικοί τομείς που τον μήνα Ιούνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, όχι βέβαια με αυξήσεις αντίστοιχες της ενέργειας, αλλά αρκετά σημαντικές για το πορτοφόλι του καταναλωτή και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, διότι μεγαλώνει η περίμετρος του πληθωρισμού, που τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε κάποιες σημαντικές αντιστάσεις.
Στα θετικά ίσως των σημερινών ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ, είναι και το γεγονός ότι έκλεισε σημαντικά η ψαλίδα ανάμεσα στον εναρμονισμένο πληθωρισμό που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat και σε αυτό της ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Στην αρχή της κρίσης η διαφορά ήταν κοντά στην μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί στο 0,1.
Προσδοκίες για επιβράδυνση από τον Ιούλιο
Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι από τον επόμενο μήνα ίσως δούμε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό χαμηλότερο πληθωρισμό, δηλαδή κάτω από το 12%.
Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν και δύο ακόμη γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με την παρέμβαση της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας που αναμένεται να έχει επίπτωση στο πληθωρισμό, εκτός βέβαια από τις τσέπες των καταναλωτών.
Να σημειωθεί ότι το ρεύμα τον Ιούνιο πρόσθεσε στον πληθωρισμό 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Κατά συνέπεια, μία δυναμική παρέμβαση στο ρεύμα μπορεί να έχει μεγάλη άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.
Από την άλλη πλευρά, ανεβαίνει η βάση υπολογισμού. Πέρυσι τον Ιούλιο, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4% και τον Σεπτέμβριο στο 2,2%.
Μεγάλη άνοδος σε τρόφιμα και μεταφορές
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενεργειακό μίγμα προσέθεσε 7 από τις 12,1 ποσοστιαίες μονάδες του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί στο 57,8%, από 40% που είναι στην Ευρωζώνη.
Με διψήφιο ποσοστό τρέχουν οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά με άνοδο 15,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Τα κρέατα αυξήθηκαν για το ίδιο διάστημα κατά 14,9%, τα γαλακτοκομικά και αυγά 15,5%, τα νωπά φρούτα με 24,9% και τα λαχανικά με 11,3%.
Παράλληλα την ίδια στιγμή και με το καλοκαίρι στην κορύφωσή του, οι τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια, κόμιστρα ταξί και μεταφορές επιβατών με πλοίο παρουσίασαν σημαντική άνοδο, που άγγιξε ακόμη και το 50%.