ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΕΛΦΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - OlaDeka

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΕΛΦΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΥΠΟΨΗ

Προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς Κου Χ. Καραταγλίδη, της Διοικητικής Επιτροπής και του ΔΣ του Επιμελητηρίου Καστοριάς

ΘΕΜΑ: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ MYDATA, ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ, ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ».

Κ. Πρόεδρε,

Η Φορολογική Διοίκηση σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, την Τράπεζα τη Ελλάδος αλλά και άλλα Υπουργεία έχουν ορίσει για το προσεχές διάστημα καταληκτικές ημερομηνίες και πολλές νέες αλλαγές για τις επιχειρήσεις, η παρέλευση των οποίων επισύρει σημαντικά πρόστιμα σε αυτές.

Υποχρεώσεις τις οποίες -με λύπη μας- διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη, ενδεχομένως γιατί θεωρούν ότι δεν αποτελεί υποχρέωση δική τους αλλά του λογιστή. Υποχρεώσεις με τεράστια πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά τις ίδιες και όχι κάποιον άλλον. 

Προκειμένου να αποφύγουμε στο άμεσο μέλλον να έρθουμε σε αντιπαράθεση, κρίνουμε σκόπιμο για μία ακόμη φορά να σας ενημερώσουμε, ώστε αφ’ ενός μεν, με τη σειρά σας, να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις – μέλη σας, αφετέρου δε, να προβείτε στις ενέργειες που κατά την άποψή μας απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη αντιμετώπιση από τις Φορολογικές και λοιπές Αρχές.

ΘΕΜΑ 1ο: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ [MyDATA]

Η 30η Ιουνίου αποτελούσε την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των πωλήσεων του έτους 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ. Ήταν μία διαδικασία για την οποία είχαμε ενημερώσει τις επιχειρήσεις, ο κάθε λογιστής ξεχωριστά, ενώ η ένωσή μας έχει προβεί σε συχνές δημόσιες ενημερώσεις.

Δυστυχώς, η συμμετοχή στις ενημερώσεις αυτές από την πλευρά των επιχειρήσεων ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. Σε συζητήσεις με τους επιχειρηματίες διαπιστώσαμε σε ποσοστό άνω του 90%, ότι οι επιχειρηματίες  του νομού θεωρούν ότι η διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα MyDATA δεν είναι δική τους υποχρέωση. Πρέπει να τονιστεί ότι η έκδοση του παραστατικού ήταν, είναι και παραμένει να είναι υποχρέωση της επιχείρησης και η διαβίβαση πλέον των εσόδων αποτελεί, δια νόμου, υποχρέωση του επιχειρηματία. Εξάλλου υπάρχουν τρόποι διαβίβασης, όπως πχ με πάροχο.

Την υποχρέωση διαβίβασης των εσόδων στην πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ, την έχουν οι επιχειρήσεις, τα πρόστιμα, όταν αυτά εκδοθούν, θα είναι στο όνομα της επιχείρησης και όχι του λογιστή. 

Παρά ταύτα, όλοι οι συνάδελφοι αγωνίστηκαν να ολοκληρώσουν [παρότι δεν αποτελεί καν συμβατική υποχρέωσή τους] τη διαβίβαση των εσόδων στην πλατφόρμα MyDATA.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά από τη δυσλειτουργία της πλατφόρμας, τις καθυστερήσεις στη διαβίβαση, κυρίως όμως από το γεγονός ότι κάποιοι έχουν μπερδευτεί και θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία αντικαθιστούν τους φορολογικούς νόμους, καθιστούν αυτό το τεράστιο έργο αδύνατο να υλοποιηθεί.

Με την νέα απόφαση από την ΑΑΔΕ 1090/2022 προστέθηκε ο ορισμός «απώλεια διασύνδεσης» και ορίστηκε ο χρόνος διαβίβασης στις περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια διασύνδεσης, με υποχρέωση της επιχείρησης να αποδείξει την απώλεια διασύνδεσης, εντός δύο ημερών. Τροποποιήθηκε ο χρόνος διαβίβασης των εσόδων, ανάλογα με τον τρόπο διαβίβασης, σε πραγματικό χρόνο μέσω παρόχου, μέχρι την επομένη από την έκδοση μέσω εμπορικών προγραμμάτων και έως 20 του επομένου μήνα μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης για το έτος 2022. Από το 2023 υπάρχουν αλλαγές. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

να απευθυνθείτε με επιστολή σας προς την ΑΑΔΕ, το Υπουργείο Οικονομικών και την ΚΕΕΕ και να ζητήσετε:

  • Παράταση διαβίβασης των εσόδων του 2021, έως τις 31.12.22.
  • Καμία επιβολή προστίμου για λανθασμένα ή μη διαβιβασθέντα έσοδα για τα έτη 2021 και 2022.
  • Ορθή λειτουργία της πλατφόρμας των myDATA προκειμένου να πάψει επιτέλους η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων από την χρονοβόρα προσπάθεια διαβίβασης, η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει στην αδυναμία διαβίβασης.
  • Απαίτηση ενημέρωσης των επιχειρήσεων από την ΑΑΔΕ η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, μέσα από μία πλατφόρμα η οποία μέχρι στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί. 
  • Επιδότηση όλων των επιχειρήσεων για αγορά εξοπλισμού και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Υπάρχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή αλλά αφορά μόνο ψηφιακά προϊόντα.  

ΘΕΜΑ 2ο: ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Η προθεσμία υποβολής και καταχώρησης των στοιχείων των νομικών προσώπων στο εν λόγω Μητρώο έχει παραταθεί έως την 31η Ιουλίου 2022. Η καταχώρηση γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του κάθε νομικού προσώπου και αφορά ακόμη και την αλλαγή ταυτότητας. Δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση του λογιστή και αυτό είναι καλό να το επικοινωνήσετε στα μέλη σας – νομικά πρόσωπα, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Τα πρόστιμα που ορίζονται από το νόμο δεν είναι απλώς εξοντωτικά, αλλά οδηγούν νομοτελειακά τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Όποιος συνέταξε τη διάταξη των ποινών, είχε κάτι στο μυαλό του που εμείς δεν το γνωρίζουμε.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Να απευθυνθείτε [μέσω της ΚΕΕΕ] στην ΑΑΔΕ και να ζητήσετε το αυτονόητο: να ενημερώνεται αυτόματα το εν λόγω Μητρώο από το ΓΕΜΗ, αφού εκεί καταχωρούνται όλες οι μεταβολές των Νομικών Προσώπων. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει να κρέμεται σαν δαμόκλειο σπάθη στο κεφάλι των επιχειρήσεων η απειλή των τεράστιων προστίμων. Μέχρι να γίνει αυτό, να μην επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις.

ΘΕΜΑ 3ο:  ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Στις 29/6/2022 και εν μέσω σεζόν, εκδόθηκε απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας με τα νέα δεδομένα για τις συμβάσεις των επισιτιστικών. Από την παραπάνω ημερομηνία θα έπρεπε να εφαρμοστεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ πενθήμερη απασχόληση και να αλλάξει όλο το πρόγραμμα εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενώ έγινε η ανακατανομή  σε όλο το χρόνο εργασίας των εργαζομένων, με διευκρινιστική απόφαση αναφέρθηκε ότι μπορεί να γίνει εξαήμερος απασχόληση με αίτημα του εργαζομένου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και θα πρέπει να στοιχειοθετείτε σε ειδική πλατφόρμα του ΠΣ Εργάνη, η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμη. 

Είναι μία κακογραμμένη απόφαση και μία διαδικασία δυσνόητη. Δεν υπάρχουν πολλές ειδικότητες (απουσιάζουν) στην απόφαση για διάφορες επιχειρήσεις, όλοι πλέον αμείβονται με μισθό υπαλλήλου. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν είμαστε εκπρόθεσμοι ως λογιστές και ως επιχειρήσεις, δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, οι εργασίες που απαιτούνται, μέσα στην ασάφεια της απόφασης, είναι πολλές με αποτέλεσμα να δημιουργείτε σύγχυση ανάμεσα σε επιχειρήσεις και προσωπικό. Τα πρόστιμα είναι τεράστια!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Να απευθυνθείτε [μέσω της ΚΕΕΕ] στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος, αλλά το σημαντικότερο να γίνει σαφής η απόφαση και φυσικά να λειτουργούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία (πχ ειδική πλατφόρμα αιτήματος εργαζομένου για εξαήμερη εργασία) για να έχει αποτέλεσμα όποια απόφαση εκδίδεται από την Κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις, την περίοδο που διανύουμε, ψάχνουν απεγνωσμένα προσωπικό να στελεχωθούν και ειδικά των επισιτιστικών όπου παρατηρούμε το μεγαλύτερο πρόβλημα εν μέσω καλοκαιριού. 

ΘΕΜΑ 4ο:ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΣΔΟΕ – ΕΡΓΑΝΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κ.α.)

Παρατηρείται το φαινόμενο κατά την διάρκεια ελέγχων από διάφορες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις να γίνετε με τρόπο που δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικός και αποτελεσματικός. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πάντα χαμένοι από έναν έλεγχο βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Θέλει μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς μας και να τονιστούν τα σημεία που πρέπει κατά τον έλεγχο να υπάρχουν οι διακριτοί ρόλοι του ελεγκτή και του ελεγχόμενου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Να απευθυνθείτε [μέσω της ΚΕΕΕ] στα διάφορα υπουργεία που διενεργούν ελέγχους, ώστε να μην υπάρχει ΜΟΝΟ ο φόβος προστίμων για τις επιχειρήσεις αλλά να γνωρίζουν ότι πέραν των υποχρεώσεων, έχουν και δικαιώματα. Επίσης, μία δια ζώσης συνάντηση με όλες της αρμόδιες υπηρεσίες του νομού μας, Δ.Ο.Υ. , ΣΕΠΕ, Δήμος, Αστυνομία και όποια άλλη υπηρεσία κρίνετε, δίνοντας το στίγμα ότι υπάρχουν φορείς που στέκονται δίπλα στην επιχείρηση. 

ΘΕΜΑ 5ο: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Η κατάσταση με τις τράπεζες έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το αποκορύφωμα είναι ότι, οι τράπεζες απειλούν πώς αν δεν σταλούν οι οικονομικές καταστάσεις στην τράπεζα της Ελλάδος, θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις, ανανέωση δανειακών συμβάσεων κλπ.  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Να απευθυνθείτε (μέσω τις ΚΕΕΕ) στην Τράπεζας της Ελλάδος και να ζητήσετε να αντλήσουν τα εν λόγω στοιχεία από το ΓΕΜΗ. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή, μέχρι αυτό να συμβεί, να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις όπως το έκαναν μέχρι τώρα: με την προσκόμιση των οικονομικών στοιχείων σε κάθε ανανέωση [σ.σ. Τα ζητάνε ακόμα και σε μία επιχείρηση που έχει διαβιβάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά στοιχεία]. 

ΘΕΜΑ 6ο: ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η ύφεση στον κλάδο της γούνας λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα σε όλους του κλάδους στο Ν. Καστοριάς. Ο τόπος υποφέρει οικονομικά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον πιστωτικό κίνδυνο από τις πολλές υποχρεώσεις που διέπουν τη λειτουργία τους αλλά και τις βεβαιωμένες οφειλές από τα μέτρα βοήθειας της περιόδου Covid-19 (επιστρεπτέες – δάνεια κλπ.)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: 

  • Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων όλων των οικονομικών κλάδων στο Ν. Καστοριάς, αντιστοίχως με τις επιχειρήσεων του κλάδου της γουνοποιίας και στήριξη των εργαζομένων μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας.
  • Η συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού κυρίως νέων ηλικιών σε τοπικό επίπεδο, είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Κ. Πρόεδρε,

Απευθύνουμε την επιστολή σε σας, όντας ο αρμόδιος φορέας των επιχειρήσεων του νομού. Τα πρόστιμα για όλα τα ανωτέρω, όταν αυτά εκδοθούν, θα εκδοθούν στο όνομα της επιχείρησης και όχι του λογιστή της. Κι αν ξεκινήσει να γίνεται κάτι τέτοιο, θα βρεθούμε όλοι εμπλεκόμενοι σε καταστάσεις που δεν επιθυμεί κανείς.

Προκειμένου να αποφευχθούν τραγικές καταστάσεις στο σύντομο μέλλον, σας προτείνουμε να κινηθείτε θεσμικά και άμεσα να αποστείλετε επιστολή προς την αρμόδια αρχή (ΑΑΔΕ), το αρμόδιο Υπουργείο (Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας) και κυρίως την Κ.Ε.Ε.Ε. και να ζητήσετε τα αυτονόητα, όπως σας τα περιγράφουμε.

Είμαστε στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστείτε. Εκτός από να πληρώσουμε πρόστιμα. 

Με εκτίμηση

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

«Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»

ΑΦΜ 090304030-11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 9-52100-ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τηλ. 6909432918-Email:[email protected]

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 20-7-2022

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria