Δημήτρης Λαζαρίδης για φασόλια: Μεγάλη η ζήτηση αλλά αυξήθηκε πολύ και το κόστος - OlaDeka

Δημήτρης Λαζαρίδης για φασόλια: Μεγάλη η ζήτηση αλλά αυξήθηκε πολύ και το κόστος

Μια καλή παραγωγή αναμένουν φέτος οι φασολοπαραγωγοί σε Καστοριά και Φλώρινα – Η υψηλή ζήτηση ελπίζουν να φέρει καλές τιμές

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», μετά μια δύσκολη χρονιά που είχαμε πέρσι με μείωση της παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έπληξαν την ανθοφορία των φυτών, φέτος οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και αναμένουμε μια καλή παραγωγή.

Ο κ. Μανώλης Δημητρόπουλος, παραγωγός και εκπρόσωπος της εταιρείας Prespa Top, από την Φλώρινα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μέχρι στιγμής έχουμε γλυτώσει από τις χαλαζοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν ζημιές στην καλλιέργεια. Η εταιρία μας δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και την παραγωγή και τυποποίηση των φασολίων.

Η καλλιέργεια φέτος έχει μια οψίμιση της παραγωγής κατά 10 – 15 ημέρες. Στα πρώιμα φασόλια η ανθοφορία έχει ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Το φασόλι δεν θέλει για μεγάλο χρονικό διάστημα (10 – 15 ημέρες) υψηλές θερμοκρασίες (από 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω) γιατί έχουμε απώλεια παραγωγής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η συγκομιδή φασολιών Πλακέ Μεγαλόσπερμα αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου και Γίγαντες – Ελέφαντες από 20 Οκτωβρίου. Πάντως η ζήτηση είναι αυξημένη, αφού δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα λόγω της μειωμένης παραγωγής».

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου της Καστοριάς κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια ξερού φασολιού αν και δεν έχουν ακόμη τα φυτά κάνει καρπόδεση. Πάντως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και η πτώση θερμοκρασίας βοήθησαν τα φασόλια.

Ελπίζουμε να μην έχουμε τις περσινές υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 32 βαθμών Κελσίου) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τα σημερινά δεδομενα η συγκομιδή φέτος στα φασόλια αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου.

Η ζήτηση στην αγορά πάντως είναι μεγάλη αφού πέρσι η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη στα φασόλια Καστοριάς. Από την άλλη φέτος το κόστος είναι πολύ αυξημένο, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των εργατών γης. Όλοι μιλάνε για μείωση στρεμμάτων καλλιέργειας. Πέρσι το κόστος ήταν στα 550 – 600 ευρώ ανά στρέμμα. Φέτος έχει φτάσει στα 750 – 800 ευρώ. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στην περιοχή από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Η περσινή χονδρική τιμή των φασολιών κυμάνθηκε στα 4 ευρώ το κιλό. Αν φέτος πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα θα έχει πρόβλημα το εισόδημα του παραγωγού.

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού φράγµατος Νεστορίου έχει καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αν και η δημοπρασία για την κατασκευή του έργου έχει γίνει από το 2010, ακόμη έχει κατασκευαστεί μόλις το 25%. Οι αγρότες δεν νοιάζονται τι φταίει και καθυστερεί να παραδοθεί αλλά βλέπουν ότι ένα έργο που θα μπορούσε να αρδεύσει 70.860 στρέμματα δεν προχωρά. Χωρίς νερό δεν έχει μέλλον η καλλιέργεια φασολιών αλλά και σιτηρών γιατί οι αποδόσεις στα ξηρικά είναι πολύ μειωμένες».

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria