Για εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα προϊδεάζουν τα απανωτά ράλι στις τιμές ενέργειας - OlaDeka

Για εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα προϊδεάζουν τα απανωτά ράλι στις τιμές ενέργειας

Τις τελευταίες 30 ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 90% – Στην Ευρώπη ο φόβος είναι διάχυτος ότι η ύφεση έρχεται πιο κοντά

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 4μηνου έχει εκτιναχθεί, τόσο η τιμή του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη, η οποία βλέπει τις όποιες προσπάθειες ελέγχου των τιμών στο κομμάτι της ενέργειας να πέφτουν στο κενό.

Και σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 167,300 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με χθες κατά 13,206%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 30 ημέρες η τιμή εκτινάχθηκε κατά 90%, με την τιμή στις 3 Ιουνίου να είναι στα 85,269 ευρώ. Υψηλότερη τιμή συναντά κανείς στις πρώτες ημέρες του πολέμου και συγκεκριμένα το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. 

Το ράλι «πριμοδοτείται» και από τους φόβους ότι ο Πούτιν και η Ρωσία είναι έτοιμοι να το τραβήξουν στα άκρα και να κόψουν την ροή φυσικού αερίου στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να επιβάλλουν τους όρους τους στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Κλείνει ο αγωγός, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα ανοίξει ξανά 

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 της Gazprom, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει προσωρινά και τις δύο γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου της για εργασίες τακτικής συντήρησης, δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σύμφωνα με τον Reuters, το χρονοδιάγραμμα για τις δραστηριότητες συντήρησης έχει συντονιστεί στενά με τους εταίρους του Nord Stream. Θα παραμείνει κλειστός το διάστημα 11-21 Ιουλίου.

Στην Ευρώπη ο φόβος είναι διάχυτος ότι με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου η ύφεση έρχεται πιο κοντά. Ειδικά στην Γερμανία που είναι απόλυτα εξαρτημένη από το ρώσικο φυσικό αέριο, όλοι φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη.

Τα χειρότερα έρχονται για τη Γερμανία 

Μάλιστα ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς  προετοιμάζει τους πολίτες της χώρας για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Σε πολλούς μάλιστα φαντάζει ως άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας αναφέρει κάτι που αν μη τι άλλο προκαλεί έντονη ανησυχία.

Και αυτό δεν είναι άλλο από την προειδοποίηση ότι μπορεί αν χρειαστεί να μην έχουν ζεστό νερό τον χειμώνα όλες τις ώρες της ημέρας, παρά μόνο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Πετάνε οι τιμές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η εικόνα παραμένει εξαιρετικά δύσκολη με τις τιμές σε φυσικό αέριο, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, κατά πολύ υψηλότερα από τις μέσες τιμές των προηγούμενων μηνών.

Σήμερα η τιμή έκλεισε στα 323,78 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 9,15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται σε 308,4 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τον Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 224 ευρώ, τον Απρίλιο στα 247 ευρώ και το Μάρτιο, που έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη μέση τιμή ιστορικά, ήταν στα 273 ευρώ.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, οι τιμές στην αντλία έχουν παρουσιάσει μικρή κάμψη, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές σημειώνουν εκ νέου άνοδο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria