Πτώση Antonov στην Καβάλα: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τη συντριβή - Κλιμάκιο πυροτεχνουργών στο σημείο - OlaDeka

Πτώση Antonov στην Καβάλα: Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τη συντριβή – Κλιμάκιο πυροτεχνουργών στο σημείο

Ένα ουκρανικό αεροσκάφος Αντόνοφ, το βράδυ του Σαββάτου έπεσε δυτικά της Καβάλας, στην περιοχή Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ήδη έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ επρόκειτο για αεροσκάφος cargo.

Απογειώθηκε από την Σερβία με κατεύθυνση την Ιορδανία.

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Ο πιλότος ζήτησε έκτακτη προσγείωση, καθώς ανέφερε βλάβη στον έναν από τους τέσσερις κινητήρες του, αλλά φαίνεται ότι δεν πρόλαβε.

Μαρτυρίες κατοίκων στο Παλαιοχώρι Καβάλας περιγράφουν συντριβή στην περιοχή, ενώ λένε ότι ακούγονται εκρήξεις.

Πηγή

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά τη συντριβή αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, το οποίο μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αεροσκάφος τύπου Antonov συνετρίβη, το βράδυ του Σαββάτου (16/07), στην Καβάλα εξαιτίας μηχανικού προβλήματος και σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, μετέφερε εκρηκτικά βάρους 12 τόνων.

Ειδικότερα, στο αεροπλάνο που επέβαιναν 8 άτομα μέλη πληρώματος, υπήρχαν 12 τόνοι επικίνδυνου φορτίου (dangerous goods), δηλαδή εκρηκτικά, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ουκρανία και -μέσω Σερβίας- κατευθυνόταν προς την Ιορδανία φορτωμένο με τα πυρομαχικά, ενώ περνούσε από διεθνές FIR.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του Antonov ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον έναν κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, χθες το βράδυ, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο Σταύρος Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή, καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δήμαρχος Παγγαίου: «Τρομοκρατήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής»

Για «σοκαριστική εικόνα που τρομοκράτησε τους κατοίκους», καθώς το αεροσκάφος τύπου Antonov κατέπεσε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φίλιππος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το συντονιστικό όργανο προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες ενέργειες, ενώ είπε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των οικισμών, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Εν τω μεταξύ, με ένα drone που σήκωσαν νωρίτερα πάνω από το σημείο της πτώσης του Antonov, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος. Ωστόσο, οι έντονοι καπνοί και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

Δεν ήχησε το 112 στην Καβάλα τελικά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αρχικά θα έστελνε ειδοποίηση μέσω του 112 ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, προκειμένου να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Παρ’ όλα αυτά, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, αποφασίστηκε πως δεν θα αποσταλεί μήνυμα από το 112 αφού η κατάσταση δεν κρίνεται τόσο σοβαρή.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή μετάβαση των Αρχών στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του Στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος και επιβεβαίωσε, ακόμα, ότι το Antonov είχε οκταμελές πλήρωμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria