Eurasia Group: Πόσο πιθανή είναι η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα - OlaDeka

Eurasia Group: Πόσο πιθανή είναι η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Η μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream  από τη Ρωσία προς τη Δυτική Ευρώπη τουλάχιστον κατά 60%, μπορεί να μην αποτελεί μια άμεση απειλή για τις ενεργειακές προμήθειες, λόγω της χαμηλής ζήτησης του καλοκαιριού, όμως ίσως να οδηγήσει ακόμα και στην επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα, προειδοποιεί η Eurasia Group. 

Τα στοιχεία της Γερμανίας δείχνουν ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μειώθηκαν στις 671,4 γιγαβατώρες την ημέρα, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί, εάν εξαιρεθούν οι περίοδοι που ο αγωγός ήταν εντελώς κλειστός για εργασίες συντήρησης. Η Gazprom επιμένει ότι η μείωση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους (λόγω των κυρώσεων, αναγκαία ανταλλακτικά καθυστερούν να φτάσουν), όμως η γερμανική κυβέρνηση την αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα. 

Όπως σημειώνει η Eurasia Group, η μείωση των ροών επηρεάζει τις ενεργειακές εταιρείες στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλίας. Kαι αν και δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ε.Ε., χάρη στη χαμηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η μείωση αυτή προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των προμηθειών την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. 

Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου συνεχίσουν να είναι τόσο χαμηλές όσο τώρα ή εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του Nord Stream για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να γεμίσει τις αποθήκες της εγκαίρως για την περίοδο θέρμανσης.

Αυτό θα ανέβαζε περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, κυρίως LNG.

«Στη χειρότερη περίπτωση, θα απαιτούσε κάποια μορφή δελτίου στο φυσικό αέριο, ώστε να διατηρηθεί ο εφοδιασμός των βασικών βιομηχανιών και υπηρεσιών», τονίζει η Eurasia Group.

Η Ευρώπη χρησιμοποιεί τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν η ζήτηση και άρα και οι τιμές είναι χαμηλές, για να γεμίσει τις αποθήκες της πριν από το χειμώνα, όταν η κατανάλωση και οι τιμές είναι συνήθως υψηλές. Στη συνέχεια, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αντλούν φυσικό αέριο από τις αποθήκες και αγοράζουν επιπλέον ποσότητες στην spot αγορά μόνο όταν υπάρχει εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, που δεν μπορεί να καλύφθεί από την εγχώρια προσφορά και τις εισαγωγές για τις οποίες υπάρχουν συμβόλαια. 

Στο 50% οι αποθήκες

Φέτος, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της ΕΕ κατέβαλαν πρόσθετες προσπάθειες για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία θα κλείσει τις στρόφιγγες, ως αντίποινα στις κυρώσεις. Οι προσπάθειες αυτές έχουν πάει καλά μέχρι στιγμής, χάρη στο ρεκόρ των εισαγωγών LNG και τις συνεχιζόμενες ροές από τη Ρωσία. Η Eurasia σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ε.Ε. έχουν γεμίσει περίπου στο 50%. 

Ωστόσο, η μείωση των ροών του Nord Stream, η οποία έρχεται μόλις εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη ετήσια διακοπή συντήρησης, επιβραδύνει σημαντικά τις προσπάθειες της Ε.Ε. για τη δημιουργία αποθεμάτων. 

Δεν είναι γνωστό εάν και πότε η Ρωσία θα επαναφέρει τις ροές σε κανονικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για την πλήρη διακοπή των προμηθειών, μεγιστοποιώντας τις εισαγωγές από όλες τις άλλες πηγές. 

Εάν η αγορά LNG λειτουργήσει χωρίς σημαντικές διαταραχές το 2022, είναι πιθανό η Ε.Ε. να γλιτώσει την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον χειμώνα, εκτιμά η Eurasia Group. 

Εάν, ωστόσο, υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες αερίου από άλλες πηγές, πλην της Ρωσίας, στην Ευρώπη, ενδέχεται να σημειωθούν ελλείψεις και να επιβληθούν από τις κυβερνήσεις μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria