Τουρκία: Καταχώρησε τον όρο "Turkaegean" στην ΕΕ - Τι απαντά η κυβέρνηση - OlaDeka

Τουρκία: Καταχώρησε τον όρο “Turkaegean” στην ΕΕ – Τι απαντά η κυβέρνηση

Στην καταχώρηση του όρου “Turkaegean” μέχρι το 2031 για την προσέλκυση τουριστών στις παραλίες της προχώρησε η Τουρκία, παρά το “άκυρο” από ΗΠΑ. “Ακραία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο”.

Στην καταχώρηση του όρου “Turkaegean” με τη μορφή εμπορικού σήματος για την τουριστική της καμπάνια προχώρησε η Τουρκία στην Ε.Ε., παρά την αρνητική απάντηση που έλαβε από τις ΗΠΑ.

Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ φέρεται να ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας και μάλιστα η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Η Τουρκία υπέβαλε δύο διαφορετικές αιτήσεις για την κατοχύρωση του εν λόγω εμπορικού σήματος, μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στις ΗΠΑ. Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για τον όρο “Τουρκο-αιγαίο” που στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών, αποτελώντας, ωστόσο, “ακραία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο”, όπως τόνισε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Twitter: “Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της”

“Θα υπάρξει προσφυγή και αποκατάσταση”

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σημείωσε:

“Βεβαίως και θα γίνει προσφυγή. Δεν το δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα γραφείο το οποίο στην ουσία κατοχυρώνει βιομηχανικές ιδιοκτησίες. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε στο να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα. Ερευνάται πώς και γιατί έγινε και προφανώς θα υπάρξει πολύ γρήγορα προσφυγή. Δεν παράγει αυτό κάποια πολιτικά ζητήματα αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μία αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία και θα προβληθεί. Θα υπάρξει ένσταση από ελληνικής πλευράς και θα αποκατασταθεί”.

Η τουρκική καμπάνια:

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε: “Είχα επισημάνει από την αρχή ότι η προπαγανδιστική καμπάνια του “Turkaegean” έχει προκύψει από έλλειψη φαντασίας του δημιουργικού τους και εντάσσεται στις ανιστόρητες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς με την κλιμακούμενη επιθετικότητα, μέσω της εργαλειοποίησης και του τουρισμού. Για το θέμα αυτό, δέχτηκα μάλιστα επίθεση από ανώνυμους Τούρκους χρήστες του διαδικτύου με ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Η Ελλάδα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινείται νομικά για την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής καμπάνιας”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria