Σύνοδος Κορυφής: «Πράσινο φως» για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ - OlaDeka

Σύνοδος Κορυφής: «Πράσινο φως» για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, έδωσαν το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τη Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί».

Σε άλλη ανάρτηση του, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι η Κομισιόν «αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμη να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες».

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία των «27».

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Ζελένσκι: «Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Το μήνυμα Μητσοτάκη πριν τη Σύνοδο

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης τόνισε πως θα επαναλάβει την έκκλησή του για επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria