Στρατηγικοί αναλυτές: Έτοιμος να σορτάρει την Ευρώπη ο Ρέι Ντάλιο - OlaDeka

Στρατηγικοί αναλυτές: Έτοιμος να σορτάρει την Ευρώπη ο Ρέι Ντάλιο

Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία της Breakout Point, η Bridgewater έχει τοποθετήσει $6,7 δισ. σε short θέσεις – Ποιοι κολοσσοί βρίσκονται στο στόχαστρο – Οι αναλυτές εξηγούν γιατί θα συνεχιστεί η «αιμορραγία» στην αγορά των ευρωπαϊκών μετοχών

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο ετοιμάζεται να στοιχηματίσει κατά των ευρωπαϊκών μετοχών και οι διεθνείς αγορές αναμένεται να περάσουν ακόμα πιο δύσκολες στιγμές. Αυτό υποστηρίζει ο Beat Wittmann, της Porta Advisors.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Breakout Point η Bridgewater Associates του Ντάλιο έχει χτίσει ήδη short θέσεις αξίας τουλάχιστον 6,7 δισ. δολαρίων κατά ευρωπαϊκών μετοχών. Είναι πάντως άγνωστο ακόμη αν τα σορταρίσματα της Bridgewater είναι απευθείας στοιχήματα κατά μετοχών ή μέρος μιας αντιστάθμισης κινδύνου.

Οι 22 short ευρωπαϊκοί στόχοι του fund με έδρα το Κονέκτικατ, σημειώνει το CNBC, περιλαμβάνουν ένα στοίχημα ενός δισ. κατά της ολλανδικής ASML Holding που είναι προμηθευτής εξοπλισμού ημιαγωγών, ένα στοίχημα $705 εκατ. κατά της γαλλικής TotalEnergies και των $646 εκατ. κατά της επίσης γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αλλά μεγάλα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι αυτά των Santander, Bayer, AXA, ING Groep και Allianz.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600  έχει χάσει από την αρχή του έτους πάνω από 16%,αν και δεν έχει τόσο βαριές απώλειες όσο έχει η Wall Street μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, το ότι η Ευρώπη είναι ο τόπος ουσιαστικά όπου εκτυλίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, μαζί με τις μακροοικονομικές προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και των εφοδιαστικών προβλημάτων, οδηγεί πολλούς αναλυτές στο να υποβαθμίσουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Το γεγονός ότι όλες αυτές οι short θέσεις εμφανίστηκαν μέσα σε μερικές μέρες υποδεικνύει δραστηριότητα που σχετίζεται με τον δείκτη. Ολες οι σορταρισμένες εταιρείες ανήκουν στον STOXX 50», αναφέρει ο Ivan Cosovic , ιδρυτής της Breakout Point. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να σημαίνει ότι θα δούμε κι άλλες εταιρείες του STOXX 50 να σορτάρονται.

Η εταιρεία του Ντάλιο κρατά γενικά bear στάση έναντι της παγκόσμιας οικονομίας και έχει ήδη τοποθετηθεί κατά των sell-off στα αμερικανικά ομόλογα, τις αμερικανικές μετοχές και τα αμερικανικά άλλα και ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή, ο Wittmann αναφέρει ότι, παρά το σύντομο ράλι ανακούφισης της Παρασκευής, η εικόνα στις αγορές μετοχών μπορεί να γίνει χειρότερη, πριν φτάσει να καλυτερεύσει.

Όπως αναφέρει, «δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε κάποιον πάτο για τους συνολικούς δείκτες και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις πτώσεις των τελευταίων 40 ετών, όταν είχαμε βασικά μια αποπληθωριστική τάση από την εποχή του Paul Volcker». Ο Volcker ήταν πρόεδρος της Federal Reserve από το 1979 ως το 1987 και θέσπισε απότομες αυξήσεις επιτοκίων που φέρεται να οδήγησαν στον τερματισμό του υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980, αν και οδήγησε την ανεργία στα ύψη σχεδόν στο 11% το 1981.

«Διανύουμε μια πραγματικά πολύπλοκη μακροοικονομική κατάσταση τώρα, αμετάβλητους ρυθμούς πληθωρισμού, και αν κοιτάξετε απλώς το γεγονός στην αγορά των ΗΠΑ ότι το 10ετές είναι κάτω από 3,5%, η ανεργία κάτω από 4%, και τα ποσοστά πληθωρισμού πάνω από 8% — τα πραγματικά επιτόκια σχεδόν δεν έχουν μετακινηθεί», πρόσθεσε ο Wittmann.

«Αν κοιτάξετε τους δείκτες κινδύνου όπως ο δείκτης αστάθειας, τα πιστωτικά περιθώρια, τα επιτόκια αθέτησης, δεν έχουν φτάσει ούτε στο 50% από εκεί που που θα έπρεπε να είναι ώστε να πλησιάσουμε στο τέλος της πτωτικής αγοράς», καταλήγει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria