Περισσότερο σκόρδο ισούται με πιο ισορροπημένα επίπεδα χοληστερόλης - OlaDeka

Περισσότερο σκόρδο ισούται με πιο ισορροπημένα επίπεδα χοληστερόλης

Τι κι’ αν προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή… Η επίδραση του σκόρδου στην υγεία και κυρίως στις καρδιαγγειακές νόσους είναι ευεργετική

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, αλλά η περισσότερη κατανάλωση ενός καθημερινού φυτού μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι σημαντικό να διατηρούνται σε ένα σταθερό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέπονται δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.  Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη χοληστερόλη είναι η διατροφή και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη υπάρχει ένα «θαυματουργό» υλικό που έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Το εν λόγω βότανο είναι το σκόρδο. Όπως γνωρίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων, το σκόρδο είναι ένα ευρέως διαθέσιμο λαχανικό στα περισσότερα καταστήματα μαναβικής και σούπερ μάρκετ και μπορεί να προστεθεί σε διάφορα γεύματα, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομικό.  Η μελέτη, την οποία διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong διαπίστωσε ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κρατήσουν υπό έλεγχο την υγεία τους, αναφέρει η ιστοσελίδα Daily Record.

Ουσιαστικά, το Πανεπιστήμιο, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της μετα-ανάλυσης. Εξέτασε, δηλαδή, τα δεδομένα άλλων μελετών για να δει αν κατέληξαν σε παρόμοια ή ίδια αποτελέσματα. Συνολικά, σύμφωνα με τις 22 μελέτες που αναλύθηκαν, το σκόρδο βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας. Βρέθηκε, επίσης, να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς που υποφέρουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας είναι ένας από τους δύο τύπους χοληστερόλης, με τον άλλο να είναι γνωστός ως λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας. Οι δύο αυτοί τύποι διαφέρουν στην επίδρασή τους στο σώμα. Δηλαδή, ενώ η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας συσσωρεύεται ως πλάκα στις αρτηρίες, προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να διατηρούνται τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) υψηλά και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) χαμηλά.

Παράλληλα με την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η κατανάλωση περισσότερου σκόρδου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria