Ο. Τελιγιορίδου: "Η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει τους επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης" - OlaDeka

Ο. Τελιγιορίδου: “Η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει τους επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης”

Ερώτηση κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Σταύρος Αραχωβίτης με τη συνυπογραφή 28 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» του ΠΑΑ 2014-2020 με θέμα :«Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να μειώσει το συνολικό ποσό για τα σχέδια βελτίωσης αντί να εντάξει τους επιλαχόντες”.

Τα δεδομένα που έρχονται στην επιφάνεια από την 11η Επιτροπή Παρακολούθησης, φανερώνουν το γεγονός ότι οι διαχειριστικές αρχές ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το συνολικό ποσό του προγράμματος και είναι ενδεικτικά της αδυναμίας της κυβέρνησης  να ολοκληρώσει επιτυχώς και αποτελεσματικά τον στόχο του. 

Η ένταξη των επιλαχόντων στο Πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης είναι επιβεβλημένη ανάγκη και η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να δείξει πολιτική βούληση, ακολουθώντας το παράδειγμα του 2018, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΠΑΑ με το μέτρο «Εγκατάστασης νέων αγροτών», αύξησε τα κονδύλια και εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες.

Γραφείο Τύπου


Αθήνα, 24 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να μειώσει το συνολικό ποσό για τα σχέδια βελτίωσης αντί να εντάξει τους επιλαχόντες»

Στις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» του ΠΑΑ 2014-2020. 

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αγροτών μέσω της βελτίωσης του εξοπλισμού τους και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους και η εξομάλυνση των επιπτώσεων που επιφέρουν οι κλιματολογικές αλλαγές. 

Τα δεδομένα όμως που έρχονται στην επιφάνεια από την 11η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ είναι ενδεικτικά της αδυναμίας της κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς και αποτελεσματικά το στόχο του προγράμματος. 

Την ώρα που οι δικαιούχοι οφείλουν να επισπεύσουν την υλοποίησή του σχεδίου τους, υποβάλλοντας αίτημα πληρωμής µε το οποίο να αιτούνται δαπάνες οι οποίες, αθροιστικά µε τις δαπάνες τυχόν άλλου αιτήματος πληρωμής να υπερβαίνουν τουλάχιστον το 20 % της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης η κυβέρνηση αναζητά τρόπους μείωσης του αρχικού ποσού του προϋπολογισμού του προγράμματος. 

Επιπρόσθετα και ενώ ήδη το 15% των έργων των Σχεδίων Βελτίωσης δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, δε γίνεται ούτε λόγος για ένταξη των επιλαχόντων αγροτών που αποκλείστηκαν άδικα, παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους όρους της προκήρυξης. 

Επειδή η μη ένταξη των επιλαχόντων δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης, σε αντίθεση με το παράδειγμα του 2018, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΠΑΑ με το μέτρο «Εγκατάστασης νέων αγροτών», αύξησε τα κονδύλια και εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες,

Επειδή σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έκρηξης της ακρίβειας, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο που επιθυμεί να επενδύσει και να εξελίξει την επιχείρησή του ώστε να καταστεί βιώσιμη, 

Επειδή μένουν αδιάθετα χρήματα από το Πρόγραμμα ήδη με το 15% των ανενεργών σχεδίων, 

Επειδή οι διαχειριστικές αρχές ψάχνουν να μειώσουν το συνολικό ποσό, όπως έγινε φανερό από την Επιτροπή Παρακολούθησης, γεγονός που υπονομεύει τη στήριξη του αγροτικού κόσμου,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Προτίθεται να εντάξει στο Πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης τους επιλαχόντες;

2. Προτίθεται να αξιοποιήσει τα αδιάθετα κονδύλια από όσα σχέδια δεν ενεργοποιήθηκαν με την αναπλήρωση από επιλαχόντες; 

3. Προτίθεται να μην προχωρήσει στη μείωση του ποσού των 600εκ. που προϋπολογίστηκε για τα Σχέδια Βελτίωσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης 

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης 

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Χρηστίδου Ραλλία 

Ψυχογιός Γιώργος 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria