Οργή στην Τουρκία για τη Γερμανία: «Πέφτετε στην παγίδα των ελληνικών προκλήσεων» - OlaDeka

Οργή στην Τουρκία για τη Γερμανία: «Πέφτετε στην παγίδα των ελληνικών προκλήσεων»

Σε νέες δηλώσεις, που αναμένεται να «βάλουν φωτιά» στο διπλωματικό σκηνικό μεταξύ Τουρκίας-Γερμανίας-Ελλάδας, προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων İhlas, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας,
Τανζού Μπιλγκίτ, αναφέρθηκε στην κίνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ελλάδα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο να πέσει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συκοφαντίας της χώρας μας», ανέφερε ο Μπιλγκίτ.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από την Ελλάδα, η οποία αγνοεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο» είπε ο Μπιλγκίτ, και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Αυτό είναι παράνομο. Θα ήταν τουλάχιστον ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά της, είναι η Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947, στρατικοποιεί τα νησιά κοντά στη χώρα μας. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει μάτια στη γη κανενός», ο Μπιλγκίτ κατέληξε: «Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα ανεχτούμε την απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Διπλωματικές πηγές: Οι εταίροι μας αποδέχονται τις θέσεις μας
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνουν ότι «οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Αμέριστη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα: «Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας»
Οι δηλώσεις αυτές από την τουρκική πλευρά έρχονται μετά τη σημερινή αλλαγή στάσης από το Βερολίνο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε μη αποδεκτή την αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε, και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι δεσμευμένη στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας».

«Ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria