Οι δράσεις του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καστοριάς “Μαθαίνω κατασκευάζοντας” (φωτογραφίες) - OlaDeka

Οι δράσεις του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καστοριάς “Μαθαίνω κατασκευάζοντας” (φωτογραφίες)

Το  Εσπερινό ΕΠΑΛ Καστοριάς για τη σχολική χρονιά 2021-2022 υλοποιήθηκε το Σχέδιο Δράσης

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ»

με την Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει και διαχειρίζεται το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ»

Το Σχέδιο Δράσης χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2.430 ευρώ και αποτελείται από 2 υποδράσεις .

Η πρώτη υποδράση έχει τίτλο:

«Κατασκευή διατάξεων αυτοματισμών

με προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC)»

Στην δράση συμμετείχαν οι Ηλεκτρολόγοι του σχολείου και σκοπός της υποδράσης ήταν ο εμπλουτισμός των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών στους αυτοματισμούς, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές.

Το αποτέλεσμα του σχεδίου δράσης ήταν η κατασκευή έξι εκπαιδευτικών πινακίδων αυτοματισμού από τους μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών. Στις πινακίδες τοποθετήθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός (PLC, προγραμματιζόμενη οθόνη αφής (ΗΜΙ), διακόπτες, μπουτόν, αισθητήρια, ενδεικτικές λυχνίες LED, ασφάλειες, καλώδια,  κτλ.) έτσι ώστε στο τέλος η κάθε πινακίδα να αποτελεί έναν πλήρη σταθμό εργασίας για τα εργαστηριακά μαθήματα, όπου με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να κάνει προσομοίωση πολλών διαφορετικών ηλεκτρολογικών αυτοματισμών (π.χ. έξυπνο σπίτι, έλεγχος φωτισμού, έλεγχος θέρμανσης, αυτόματο πότισμα,  κτλ.).

Η δεύτερη υποδράση έχει τίτλο:

«Η δική μου εξάτμιση»

Στην δράση συμμετείχαν οι Μηχανολόγοι του σχολείου και σκοπός της υποδράσης ήταν μέσω του σχεδιασμού και της κατασκευής μιας εξάτμισης χωρίς καταλύτη για μοτοσυκλέτα, να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν τόσο τις σχεδιαστικές όσο και τις κατασκευαστικές δεξιότητές τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.

Το αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή από τους μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών, μιας εξάτμισης χωρίς καταλύτη (ελευθέρας) για μοτοσυκλέτα. Η εξάτμιση κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ανοξείδωτες λαμαρίνες και σωλήνες (γαλβανιζέ). Οι μαθητές αφού επέλεξαν ένα σχέδιο έκοψαν τα υλικά στις κατάλληλες διαστάσεις και τους έδωσαν κυλινδρικό σχήμα χρησιμοποιώντας τους κυλίνδρους κάμψης. Στη συνέχεια κόλλησαν την λαμαρίνα και τους σωλήνες δίνοντας το τελικό σχήμα. Τέλος έβαψαν την εξάτμιση με ειδικό χρώμα inox ώστε να αποκτήσει  την τελική της εμφάνιση.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Υποδράση 1 (Ηλεκτρολόγοι): Διαμαντής Κωνσταντίνος – Παπαδόπουλος Γ
εώργιος

Υποδράση 2 (Μηχανολόγοι): Ευστρατίου Φώτιος – Μουσουλής Γεώργιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria