Ι. Παραδιάς - Νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό: «Κανένα σύστημα υγείας δεν πρόκειται να πετύχει αν βασίζεται στον εκβιασμό γιατρών και ασθενών» - OlaDeka

Ι. Παραδιάς – Νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό: «Κανένα σύστημα υγείας δεν πρόκειται να πετύχει αν βασίζεται στον εκβιασμό γιατρών και ασθενών»

Δεν συνηθίζω να κάνω αναρτήσεις στο facebook για πολλούς και διάφορους λόγους. Αφορμή αυτής της ανάρτησης αποτέλεσε η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό ο πολίτης  ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να δηλώσει προσωπικό γιατρό γιατί αλλιώς θα έχει επιπτώσεις.Οι επιπτώσεις αυτές έχουν να κάνουν με ελαττωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις έως και 20% σε βάθος χρόνου καθώς επίσης και καθυστερημένο κλείσιμο ραντεβού σε όσους δεν έχουν δηλώσει προσωπικό γιατρό σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιας δομές καθώς και αδυναμία παραπομπής σε ιατρό άλλης ειδικότητας αν δεν έχει δηλώσει ο ασθενής προσωπικό γιατρό. δηλαδή το όλο αφήγημα βασίζεται σε μια εκβιαστική πρόθεση του κράτους να εξαναγκάσει τους ασθενείς να επιλέγουν γιατρό όχι βάσει πληρότητας, εμπιστοσύνης ,αξίας και δεξιότητας αλλά βάσει εκπτωτικών και μπακαλίστικων κριτηρίων λες και η υγεία των ασθενών είναι προϊόν για πώληση.

Από την άλλη πλευρά κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, αντιδεοντολογικό και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς των ιατρών.

Είμαι ιδιώτης ιατρός περί τα 15 χρόνια. έχω την τύχη και την τιμή να είμαι προσωπικός γιατρός πολλών  συμπολιτών μας ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους όπως της πανδημίας. Πιστεύω ότι η σχέση εμπιστοσύνης γιατρού ασθενούς είναι κάτι που κτίζεται και κερδίζεται και δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν αγοραπωλησίας. είναι ντροπή το επίσημο κράτος να εκβιάζει τους πολίτες να διαλέγουν προσωπικό γιατρό με τέτοια ευτελή κριτήρια. Κανένα σύστημα υγείας δεν πρόκειται να πετύχει αν βασίζεται στον εκβιασμό γιατρών και ασθενών. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη υποβάθμιση του.

Και αν μιλήσω για την αμοιβή των ιατρών βάσει του νέου αυτού νομοσχεδίου, με τιμές κατά κεφαλήν από 1,6 έως 3,5 ευρώ τον μήνα ανά ασθενή αναλόγως της ηλικιακής ομάδος στην οποία ανήκει και τηρουμένων των αυξημένων  εξόδων λειτουργίας ενός ιατρείου, δεν νομίζω να μπορέσει κάποιο ιατρείο να αντέξει.

Δυστυχώς επαναεπιβεβαιώνεται ο εκδικητικός και εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος απέναντι σε ασθενείς και ιατρούς.

Ιωάννης Παραδιάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria