«Γκαλιάτα» 2022 στην Κλεισούρα - OlaDeka

«Γκαλιάτα» 2022 στην Κλεισούρα

Το έθιμο της Γκαλιάτας (γνωστό σε άλλες περιοχές ως Κλήδονας) γιορτάζεται στις 23-24 Ιουνίου κατά την εορτή του Γενεθλίου του Προδρόμου. Από το απόγευμα της παραμονής τα κορίτσια πηγαίνουν και μαζεύουν διάφορα λουλούδια, γαρίφαλα, τριαντάφυλλα. Παλιότερα μάζευαν αγριολούλουδα, το τριαντάφυλλο που λεγόταν εκατόφυλλο, αλλά και το λουλούδι της Γκαλιάτας που είναι και το κυριότερο απ’ όλα τα άλλα. Μ’ αυτά τα λουλούδια στόλιζαν γύρω γύρω το γκιουμάκι, την Γκαλιάτα, και τραγουδώντας όλα μαζί τα κορίτσια πήγαιναν σε τρεις βρύσες όπου γέμιζαν με νερό το γκιουμάκι. Πήγαιναν στη Φοντάνα ντι Σούπρου και στο Μπουχουρίτου, δύο βρύσες που είναι σκεπαστές με κρύο τρεχούμενο νερό.

Η τρίτη βρύση ήταν στο Ρούγκο. Εκεί έβαζαν όλα τα γκιουμάκια στη μέση και χόρευαν παλιούς παραδοσιακούς χορούς τραγουδώντας βέβαια και τα ανάλογα τραγούδια, κυρίως το: Ούνα λιλίτσι αρόσι (=Ένα λουλούδι κόκκινο). Σήμερα στην εκδήλωση συγκεντρώνεται πολύς κόσμος για να δει τα κορίτσια που είναι ντυμένα με τις παλιές παραδοσιακές φορεσιές της Κλεισούρας. Τα αγόρια προσπαθούσαν να χαλάσουν τις Γκαλιάτες με τις κόρδες (ξύλινα σπαθιά) με κόκκινη φούντα, δεμένη με χρυσοκλωστή. Τα κορίτσια προσπαθούν να τις προφυλάξουν, γιατί μόλις τελειώσει το γλέντι στο Ρούγκο, θα τρέξουν στα σπίτια του χωριού τραγουδώντας, όπου οι νοικοκυρές θα βγουν χαρούμενες να τα δουν και να βάλουν μέσα στις Γκαλιάτες κέρματα, αλλά και τα να κεράσουν καραμέλες και γλυκά.

Έπειτα το γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία του χωριού όπου χορεύουν όλοι. Το νερό που είναι μέσα στο γκιουμάκι το κρατάνε οι ανύπαντρες κοπέλες κάτω από την τριανταφυλλιά. Το πρωί το παίρνουν για να πλυθούν, κρατάνε και μερικά λουλούδια που τα ξεραίνουν για υγεία.

Φωτο – Video (23-06-22) Sotiris Afroditi Smixiotis

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria