«Ασανσέρ» οι τιμές: Τι «φούσκωσε» και τι «ξεφούσκωσε» τον Μάιο – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης - OlaDeka

«Ασανσέρ» οι τιμές: Τι «φούσκωσε» και τι «ξεφούσκωσε» τον Μάιο – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης

Ποιοι κλάδοι και αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης για επιπλέον μέτρα στήριξης – Το κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις

Επιστρέφει ο εφιάλτης των τιμών του φυσικού αερίου, ανατρέποντας τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα μέτρα στήριξηςΤον Μάιο οι μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν αύξηση λογαριασμών αερίου 28% σε ένα μήνα (εν σχέσει με τον Απρίλιο) και 173% σε ένα χρόνο (εν σχέσει με τον Μάιο του 2021).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που φαινόταν ότι το πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος άρχισε κάπως να «μαζεύεται»τον Μάιο είχαν μείωση 4,6% εν σχέσει με τον Απρίλιο. Και ενώ εν συγκρίσει με πέρυσι ήταν 80% υψηλότεροι, διέγραψαν πτωτική πορεία από τον Απρίλιο όταν ήταν 89% υψηλότεροι από τον Απρίλιο του 2021.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι το φυσικό αέριο επηρεάζει και την τιμή του ρεύματος. Και στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν διπλά: όσο ανεβαίνει το φυσικό αέριο, στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές, ενώ γίνεται και πιο αμφίβολο αν θα επαρκούν τελικά οι επιδοτήσεις ρεύματος που ήδη εξαγγέλθηκαν.

Παρόλα αυτά, η στρατηγική της κυβέρνησης ως τώρα φαίνεται να αποδίδει καρπούςαφήνοντας περιθώρια και για νέο γύρο παροχών και μέτρων στήριξης το καλοκαίρι.

Κατά πρώτο, η πραγματική οικονομία δείχνει αντοχές και παρά τις ζοφερές προβλέψεις για το ΑΕΠ διεθνώς (ΕΚΤ, ΟΟΣΑ κ.λπ.) στην Ελλάδα το ΑΕΠ είχε διπλάσια αύξηση από όση αναμενόταν. Και παρά τις μελλοντικές επισφάλειες, ανοίγει ένας διάδρομος για δαπάνες που δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2022.

Στο «στόχαστρο» των νέων μέτρων μπαίνουν κλάδοι και αγαθά που είχαν μεγάλη αύξηση το Μάιο. Παρότι οι λογαριασμοί ρεύματος «ξεφούσκωσαν» τον Μάιο, αντιθέτως «φούσκωσαν» επικίνδυνα οι τιμές μέσα σε μόλις ένα μήνα (εν σχέσει με τον Απρίλιο):

1. Στα πρατήρια βενζίνης: βενζίνη +7,3%, πετρέλαιο κίνησης +1,7%

2. Στο σούπερ μάρκετ: γάλα φρέσκο +1,8%, με χαμηλά λιπαρά +4,9%, αυγά +4%, λάδι +3,6%, φρέσκα φρούτα +4,7%, τυριά +2,4%, ψωμί και δημητριακά +3,4%, χοιρινό 2,8% κλπ. Πτώση είχαν μόνον το αρνί και το κατσίκι (πτώση 4,2% μετά το Πάσχα), γιαούρτι -2,2% και νωπά λαχανικά -4,6%.

3. Στον Τουρισμό: ξενοδοχεία +8,2%, αεροπορικά εισιτήρια +14,9%

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • «οριζόντια» μέτρα για να μην αυξηθούν άλλο οι τιμές λόγω μεταφορικού κόστους: συνέχιση επιδότησης πετρελαίου κίνησης τον Ιούλιο κατά 15 λεπτά ή και ακόμα περισσότερο, αλλά και έκτακτη επιδότηση των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για να μην αυξηθούν και αυτά
  • στοχευμένα μέτρα για τις μετακινήσεις: ανανεωμένο «fuel pass 2» για αγορές καυσίμων 50 ή και 60 ευρώ.
  • στοχευμένα μέτρα ειδικά για ευάλωτους : νέα «επιταγή ακρίβειας» το καλοκαίρι, ανάλογη με τα 200 ευρώ που δόθηκαν το Πάσχα

Κρίσιμο στοιχείο για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει και η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάιο, που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη και θα δείξουν αν παραμένουν ή στενεύουν τα περιθώρια αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού για παροχές από τον Ιούλιο και όλο το β’ εξάμηνο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria