IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές - OlaDeka

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές

Ένα βήμα πριν την ύφεση βρίσκεται η διεθνής οικονομία κατά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αφού η οικονομική δραστηριότητα επιβαρύνεται από ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανατρεπτικών παραγόντων. Πρώτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρασύρει την ευρωζώνη σε ύφεση. Δεύτερον, τα lockdown στην Κίνα προκαλούν τριγμούς στο εμπόριο. Τρίτον, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τις ανανεωμένες προβλέψεις του Ινστιτούτου, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,2% φέτος και εφόσον η ώθηση από το 2021 ανέρχεται ήδη στο 2,3%, πρόκειται de facto περί στασιμότητας.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες σπείρουν τεράστια αβεβαιότητα, ενώ για να προβλέψει κανείς τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές αξίζει να κάνει μία ανασκόπηση στο παρελθόν. Ενδεικτικά, σε περιόδους κλιμακούμενης αβεβαιότητας και διάχυτων ανησυχιών περί ύφεσης, η ψυχολογία των επενδυτών αναταράσσεται. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αντιδρούν νευρικά σε επιθετικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής (φαινόμενο γνωστό ως taper tantrum), όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και με την αύξηση των επιτοκίων από την Fed το 2018 κατά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές-1

Κατά το IFF, το σενάριο τεράστιας αναστάτωσης στην αγορά αναδύεται ξανά, παρότι αυτή τη φορά η Fed είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας τέλος στην εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα όμως, έχει ξεκινήσει περίπου από τα μέσα του προηγούμενου έτους να περιορίζεται και η ρευστότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων, ιδίως στις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Τα spread των ομολόγων της περιφέρειας ακολουθούν ανοδική τάση, καθώς οι επενδυτές τείνουν να αποφεύγουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχέια.

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές-2

Κατά το IIF αυτό καταδεικνύει την μεταβολή στην ψυχολογία της αγοράς και κατά συνέπεια αυξάνεται η πιθανότητα ενός ξεσπάσματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Εξ ου και το Ινστιτούτο καταλήγει πως η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να κινηθούν εφεξής με πολύ μεγάλη προσοχή στον δρόμο προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας παράλληλα σοβαρά υπόψιν ότι ενεργούν σε μία περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria