Fast track η ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Σφοδρή αντίδραση από τη Ρωσία, διακόπτει το φυσικό αέριο από 13/5 - OlaDeka

Fast track η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Σφοδρή αντίδραση από τη Ρωσία, διακόπτει το φυσικό αέριο από 13/5

Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οπωσδήποτε αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, σχολιάζοντας τις σχετικές εξελίξεις

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα καταθέσουν τελικά αίτημα ένταξης μαζί στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΚατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης.
Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης.
Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ. 

Σφοδρή αντίδραση Ρωσίας

Η οργή της Μόσχας αναμένεται να εκφραστεί άμεσα, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται ήδη να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην σκανδιναβική χώρα.
Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά ΜΜΕ, η απειλή θα λάβει χώρα κιόλας αύριο, Παρασκευή 13 Μαΐου.
Σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα στη Φινλανδία έχουν λάβει προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Iltalehti η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει.
Στις 5 Μαΐου, η φινλανδική κυβέρνηση δήλωνε έτοιμη για το ενδεχόμενο ο ανατολικός γείτονάς της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου ως απάντηση στην άρνηση της Φινλανδίας να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.
Ο Dmytri Polansky, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».
«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Polansky.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός.
Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».
Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ οπωσδήποτε αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, σχολιάζοντας τις σχετικές εξελίξεις.
Ο Peskov σημείωσε ότι η Φινλανδία συμμετείχε στα «μη φιλικά μέτρα» που έλαβε η ΕΕ έναντι της Ρωσίας, γεγονός που προκάλεσε τη λύπη της Μόσχας και ένα λόγο για μια συμμετρική απάντηση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή.
Συμπλήρωσε επίσης ότι οι επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, σημαίνουν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των περιοχών.
Ερωτηθείς ποια μορφή θα έχει η απάντηση της Ρωσίας, ο Peskov τόνισε:
«Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα πλησιάσει τα σύνορά μας».
Υπενθυμίζεται πάντως πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με πολύ ισχυρά αντίποινα τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, αναφέροντας πως θα αναγκαστεί πλέον να μετακινήσει ισχυρές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στα περίπου 1.300 χιλιόμετρα της συνοριακής γραμμής της με την Φινλανδία, ενώ έχει καταστήσει σαφές πως θα μετακινήσει στην περιοχή και πυρηνικά όπλα. 

Η ρωσική εισβολή 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο συνεπάκολουθος φόβος είναι οι βασικοί παράγοντες που άλλαξαν τελείως τις ισορροπίες στο εσωτερικό των δύο αυτών κρατών, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν τελείως αρνητικά στην προοπτική ένταξης τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πλέον και με κύριο επιχείρημα την προστασία των πολιτών τους, Φινλανδία και πιθανότατα και η Σουηδία στρέφονται στο ΝΑΤΟ προκειμένου να τύχουν της πρόβλεψης του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας.
Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενισχύσει ολόκληρη την αμυντική συμμαχία.
Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση.
Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Φινλανδού προέδρου και της πρωθυπουργού.

321_6.jpg

Medvedev (Ρωσία): Σενάριο άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ – Μπορεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο 

Για ενίσχυση του σεναρίου άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev με αφορμή την επικείμενη απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Στο πλαίσιο του πολέμου με αντιπροσώπους που έχουν εξαπολύσει οι Δυτικοί κατά της Ρωσίας, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά ξεκάθαρα το πώς έχουν τα πράγματα, τα οποία είναι προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
Πρώτον, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, η εκπαίδευση των στρατιωτών τους για να χρησιμοποιούν το δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα μας αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί ενός πολέμου δια αντιπροσώπων.
Δεύτερον, μια τέτοια σύγκρουση πάντα ενέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε έναν πλήρη πυρηνικό πόλεμο.
Τρίτον, αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev.
«Μην λέτε ψέματα στους εαυτούς σας και στους άλλους.
Μην πνίγεστε από το σάλιο σας μέσα στον παροξυσμό της Ρωσοφοβίας σας» επισημαίνει ο Medvedev. 

Κλιμάκωση 

Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και πιθανότατα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυξάνει τη γεωπολιτική ένταση στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα ήδη από την περίπτωση της Ουκρανίας, πως δεν θέλει τα νατοϊκά στρατεύματα στα σύνορα της.
Συνεπώς πρόκειται για μια κίνηση που μετατρέπει τη στρατιωτική σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία σε «ανοιχτή σύγκρουση» με τη Δύση.
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπες με κάποια ρωσική εισβολή ή με ρωσικές προκλήσεις για όσο διάστημα περιμένουν την επίσημη επικύρωση της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.
Αυτό σημαίνει πως έως τότε δεν θα έχουν δικαίωμα στην πρόβλεψη περί συλλογικής άμυνας, ωστόσο η Δύση – ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία κα – έχει διαβεβαιώσει ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα σπεύσουν να τις συνδράμουν.
Πάντως ο πρόεδρος Putin ήδη από την παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα είχε αφήνει να υπονοηθεί ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Δύση.
Η συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες στο Κίεβο, οι οποίες οδήγησαν στον εντοπισμό των κινήσεων Ρώσων στρατηγών που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν στόχος και να εξουδετερωθούν, αξιολογούνται από τη Μόσχα, η οποία κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. 

Guterres: Δεν βλέπω ειρήνη στο άμεσο μέλλον 

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος αφού εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού, άφησε να εννοηθεί πως ο πόλεμος θα κρατήσει για καιρό ακόμα.
«Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Όμως δεν το βλέπω αυτό στο άμεσο μέλλον.
Αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα.
Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» ανέφερε ο Guterres.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria