Covid-19: Πιστή στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» η Κίνα παρά την οικονομική φθορά - OlaDeka

Covid-19: Πιστή στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» η Κίνα παρά την οικονομική φθορά

Συνεπής στην υγειονομική πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» παραμένει η Κίνα παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που φαίνεται να προκαλούν στην οικονομία της χώρας τα σκληρά lockdown. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το Πεκίνο δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει το βάρος των μέτρων για πολύ ακόμα, ενώ αρνητικά επιδρούν και στην ψυχολογία των πολιτών, πέρα από την τσέπη τους.

Οι εκτιμήσεις της ιαπωνικής τράπεζας Nomura μιλούν για κόστος έως και 2,3 μονάδων στην ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αν συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα ή επεκταθούν σε άλλες περιοχές της χώρας. Από οικονομικής άποψης, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να έχει «σημαντικές» επιπτώσεις στην επιμελητεία και τις μετακινήσεις του πληθυσμού έναντι «περιορισμένων» οφελών και «αυξημένου» κόστους, που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Nomura.

Από την πλευρά του, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη Κίνας στο 4,3% (από 4,8% προηγουμένως).

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη «γύρω στο 5,5%» φέτος ύστερα από το 8,1% του 2021.

Ορισμένοι οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι η τεράστια αυτή οικονομία θα πετύχει τον στόχο της, επικαλούμενοι την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην αγορά ακινήτων.

Όπως δηλώνουν τα επίσημα στοιχεία η εν λόγω πολιτική επέτρεψε στην Κίνα να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό σε περίπου 5.000 από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η δέσμη αυστηρών περιοριστικών μέτρων και η μαζική ιχνηλάτηση με πολλαπλά τεστ στον πληθυσμό ενεργοποιούνται με το που εμφανιστεί κρούσμα στην κοινότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Σανγκάης, όπου οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης υποβάλλονται σε τρεις υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους τη βδομάδα, ενώ μεγάλο τμήμα έχει τεθεί σε καθεστώς σκληρού lockdown εδώ και ένα μήνα. 

Το Πεκίνο ελπίζει να αποφύγει μία τέτοια εξέλιξη, έχοντας πάρει ήδη προληπτικά μέτρα σε όλη την πρωτεύουσα.

Ενώ τους τελευταίους μήνες υπάρχει πλήθος διαμαρτυριών υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε χθες να συνεχιστεί η πολιτική της μηδενικής ανοχής και να «καταπολεμηθεί αποφασιστικά» οτιδήποτε «θέτει σε αμφισβήτηση» αυτή τη στρατηγική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua). Σήμερα, το κύριο άρθρο της επίσημης εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Λαϊκής Ημερησίας, αντικρούει τις κατηγορίες ότι η υγειονομική πολιτική της Κίνας προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο.

«Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν πολλές φορές επιτεθεί και συκοφαντήσει τα μέτρα της Κίνας για την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας και προσπαθούν να αποδώσουν την ευθύνη στην Κίνα για τη λεγόμενη διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων», ανέφερε, χωρίς να κατονομάζονται οι πολιτικοί αυτοί.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Κίνα «ιεραρχεί τη ζωή» ενώ υποστηρίζει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές πιέσεις των μέτρων κατά του κορονοϊού. 

Στο μεταξύ, σήμερα οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, εν μέσω ανησυχιών για πλήγμα στην ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της κινεζικής πολιτικής της μηδενικής ανοχής κατά του ιού. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 2,87% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 16 Μαρτίου. Τα κινεζικά blue chips υποχώρησαν κατά 2,53%, ενώ ο δείκτης αναφοράς στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 3,89%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria