«Φωτιά» στις εισφορές βάζει ο πληθωρισμός - OlaDeka

«Φωτιά» στις εισφορές βάζει ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός φαίνεται πως βάζει «βόμβα» και στα θεμέλια του ασφαλιστικού, καθώς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας κυρίως των αγροτών. 

Σε περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας δεν αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία και βάσει των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών για μέσο πληθωρισμό φέτος 5,6%, τότε είναι πολύ πιθανό οι ασφαλισμένοι να δουν αυξήσεις στις εισφορές τους έως και 5,6%. Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως 249 ευρώ, από 236 που καταβάλλει σήμερα, ενώ κάποιος που βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να πληρώσει 163 ευρώ από τα 155 ευρώ που πληρώνει σήμερα 

Αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας σημειώνουν πως το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί πριν από το τέλος του 2022, όταν θα έχει διαμορφωθεί μια συνολική εικόνα της πορείας του ετήσιου πληθωρισμού.

Πάντως στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι από πάγωμα της ρύθμισης όσο ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τη θέσπιση πλαφόν, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να δουν μεν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού αλλά μικρότερες, ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria