Τα μέτρα για το ρεύμα: Επιδοτήσεις έως τον Ιούνιο και πλαφόν από τον Ιούλιο - OlaDeka

Τα μέτρα για το ρεύμα: Επιδοτήσεις έως τον Ιούνιο και πλαφόν από τον Ιούλιο

Tέλος στον εφιάλτη των τρελών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια.

Ο χρόνος για τις ανακοινώσεις μετρά αντίστροφα καθώς σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, με την εξειδίκευση των μέτρων πιθανόν να γίνει και αύριο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να είναι πολυεπίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαία του εθνικού σχεδίου παραμένει η επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα θα υπάρξει και συνέχιση των επιδοτήσεων στις κύριες κατοικίες με διεύρυνση των μηνιαίων ορίων κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πως θα  επιδοτούνται μεγαλύτερα όρια κατανάλωσης.  Έτσι, από τις 300kwh που ίσχυαν έως τώρα, πιθανόν είναι να επιδοτείται η κατανάλωση έως 500kwh.  

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κοστολόγηση του μέτρου της αναδρομικής αποζημίωσης των καταναλωτών ρεύματος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, στις μεγάλες καταναλώσεις κύριας κατοικίας, που λαμβάνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς «παραφουσκωμένους». 

Ως τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως το μοντέλο των επιδοτήσεων θα συνεχίσει να ισχύει ως έχει για τον Μάιο ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και τον Ιούνιο.

Τον  Ιούλιο φαίνεται πως θα τεθεί σε εφαρμογή η μεγάλη παρέμβαση του πλαφόν.

Στόχος είναι μέσα από την πολυεπίπεδη  παρέμβαση οι τιμές της λιανικής να προσγειωθούν στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λίγο πιο πάνω δηλαδή από τους λογαριασμούς του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Τη νέα παρέμβαση θα χρηματοδοτήσει τόσο ο προϋπολογισμός όσο και πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, με το κόστος της παρέμβασης να είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria