ΣΥΡΙΖΑ: Κερδήθηκε το στοίχημα των εσωκομματικών διεργασιών, εκτιμά η Κουμουνδούρου - Το πρώτο βήμα για νίκη στις εκλογές - OlaDeka

ΣΥΡΙΖΑ: Κερδήθηκε το στοίχημα των εσωκομματικών διεργασιών, εκτιμά η Κουμουνδούρου – Το πρώτο βήμα για νίκη στις εκλογές

Ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τον στόχο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίζει η ηγεσία του κόμματος την συμμετοχή στην χθεσινή διαδικασία για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Κατά την Κουμουνδούρου το στοίχημα των εσωκομματικών διεργασιών κερδήθηκε για πολλούς λόγους: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπλασίασε τον αριθμό των μελών του σε σχέση με το 2019, γιατί στις χθεσινές εκλογές εγγράφηκαν 110.000 νέα μέλη και γιατί πλέον διαθέτει συνολικά 172.000 ενεργά μέλη, στοιχείο που τον καθιστά ως το πιο μαζικό κόμμα στην χώρα και ένα από τα πιο μαζικά στην Ευρώπη.

Επιπλέον όμως, γιατί η υψηλή συμμετοχή των περισσοτέρων από 150.000 πολιτών σε μία εσωκομματική διαδικασία έστειλε κι ένα σημαντικό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα πως σε μία ψηφοφορία που τουλάχιστον για τον πρόεδρο δεν υπήρχε διακύβευμα -αφού δεν υπήρχε ανθυποψήφιος– συμμετείχαν 110.000 νέα μέλη που αφενός έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα κι αφετέρου θέλησαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο στόχος που περιέγραψε τη νύχτα των εκλογών του Ιουλίου του 2019, δηλαδή να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός ΣΥΡΙΖΑ του 32% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μία διαδικασία μετασχηματισμού επετεύχθη και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό.

Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου εμφανίζεται κάτι παραπάνω από αισιόδοξη για τις εξελίξεις και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας έξω από τα κομματικά γραφεία στην Κουμουνδούρου εμφανίστηκε βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η πρώτη εκλογική δύναμη στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν. Σημειωτέον πως μέχρι αργά τη νύχτα στο 79% της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για τον Πρόεδρο αποσπούσε το 99.05% καθώς βρέθηκαν και περίπου 940 ψηφοδέλτια άκυρα και λευκά. Έχει βεβαίως τη σημασία του το γεγονός πως στις κάλπες των νέων μελών το ποσοστό κινούνταν στο 100% και ότι τα άκυρα/λευκά εντοπίστηκαν στις κάλπες στις οποίες ψήφισαν μόνο παλαιά μέλη.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε ένα ποσοστό αποχής των παλαιών μελών το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησης, νόσηση από κορονοϊό, ή απουσία στο εξωτερικό απ’ όπου δεν υπήρχε με βάση απόφαση της ΚΕΦΕ δυνατότητα συμμετοχής.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου μη κρύβοντας την ικανοποίησή τους για το χθεσινό εντυπωσιακό αποτέλεσμα σημείωναν πως δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε την μεγάλη εκλογική του άνοδο όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος αλλά ενισχύεται με νέα μέλη στις τάξεις του τα οποία μάλιστα ανήκουν σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες όπως η νέα γενιά, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι. Τα ποιοτικά στοιχεία της συμμετοχής θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης από την Κουμουνδούρου.

Επίσης, αναφέρουν πως ο κομματικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε σε μία περίοδο ουδέτερη καθώς δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές , όμως αυτό συνιστά ένα σημαντικό βήμα προετοιμασίας για τις εθνικές εκλογές . Επιπλέον, ο στόχος του να ενταχθεί ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 10% των ψηφοφόρων του, τού 2019 (1.781.000 ψήφοι) επιτεύχθηκε απολύτως. Πέρα από την αριθμητική ανάλυση, όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά και σε πολιτική ανάλυση και θεωρεί ότι οι πολίτες έστειλαν πίσω στην κυβέρνηση τον λογαριασμό και συγχρόνως ένα ηχηρό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα ότι ήρθε η ώρα για την πολιτική αλλαγή.

Τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή θα γίνουν γνωστά εντός της ημέρας και εκεί θα φανούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και η δυναμική των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Κατά τις πληροφορίες, η πλειοψηφία στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε για τις καταστατικές αλλαγές πέρασε το σύνολο των προτάσεών της με ποσοστά 65-35% ή 60-40%. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Ηλίας Νικολακόπουλος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria