Συνεχίζεται η άνοδος για το ρούβλι: Χαλαρώνει τα capital controls η Ρωσία - OlaDeka

Συνεχίζεται η άνοδος για το ρούβλι: Χαλαρώνει τα capital controls η Ρωσία

Την ανοδική πορεία συνεχίζει το ρούβλι, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τα capital controls, τα οποία είχε επιβάλει τις πρώτες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή για την στήριξη του εθνικού νομίσματος. 

Η άνοδος του νομίσματος, η οποία είχε εκκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, απειλεί πλέον τον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους, αλλά και τους εξαγωγείς. Εξ ου και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αποφασίστηκε η μείωση του μεριδίου των εσόδων από σκληρά νομίσματα (δολάριο, ευρώ, γιεν κλπ), το οποίο οι εξαγωγείς οφείλουν να μετατρέπουν σε ρούβλια (από 80% στο 50%). 

Με την ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, το ρούβλι είναι κατά 30% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου σε σχέση με την περίοδο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, το ρούβλι έχει εκτιναχθεί 13% έναντι του ευρώ.

Η ενίσχυση οφείλεται εν μέρει στα capital controls που επέβαλε η Ρωσία, στην συρρίκνωση των εισαγωγών και στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από την ρωσική κεντρική τράπεζα δεν κατάφερε να αναστρέψει την άνοδο του νομίσματος.

Παράλληλα, όμως, ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην άνοδο του νομίσματος είναι και ότι αρκετοί ξένοι πελάτες της Gazprom συμμορφώνονται στις απαιτήσεις του Πούτιν για τις πληρωμές του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν έχει αποστείλει αυστηρό μήνυμα προς τους εισαγωγείς φυσικού αερίου να μην ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, τονίζοντας ότι για να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες της.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria