Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ιράν: Απελευθερώστε άμεσα τα 2 ελληνικά τάνκερς - OlaDeka

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ιράν: Απελευθερώστε άμεσα τα 2 ελληνικά τάνκερς

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» τη βίαιη κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή Κόλπου, η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, και οι επισκέψεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Νωρίτερα, το το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως είπε, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria