Σε πρόωρο «καύσωνα» η αγορά ενέργειας το Μάιο - Τα σχέδια της ΕΕ και το στοίχημα της Ελλάδας - OlaDeka

Σε πρόωρο «καύσωνα» η αγορά ενέργειας το Μάιο – Τα σχέδια της ΕΕ και το στοίχημα της Ελλάδας

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος για τις εξελίξεις στα ενεργειακά – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Τέλη του μήνα οι προτάσεις της για τις δυνατότητες παρέμβασης που έχουν τα κράτη μέλη – Πώς προετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση

Σε κρίσιμο μήνα εξελίσσεται ο Μάιος για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη, η οποία προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, με ευελιξία και νέα στρατηγική για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προτεραιότητα είναι η ενεργειακή επάρκεια, υπό τον άμεσο κίνδυνο διακοπής του ρωσικού αερίου, αλλά και η προστασία των κρατών-μελών και των Ευρωπαίων πολιτών από το υψηλό κόστος ενέργειας.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, μέσα στον μήνα, πρόκειται να παρουσιάσει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με την Gazprom και τους έχει ζητηθεί να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ευρώ που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Επίσης, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέχρι τα τέλη Μαΐου τις προτάσεις της για τις δυνατότητες παρέμβασης που έχουν τα κράτη-μέλη στις ενεργειακές τους αγορές προκειμένου να μειώσουν το κόστος ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, και τα κράτη-μέλη προετοιμάζονται πυρετωδώς τόσο για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας όσο και για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των τιμών ενέργειας.

«Πράσινο φως» σε Ισπανία και Πορτογαλία

Η Κομισιόν έδωσε χθες το πράσινο φως στην Ισπανία και την Πορτογαλία ώστε να εφαρμόσουν πλαφόν στην τιμή του αερίου για την αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού, προκειμένου να περιοριστεί η τιμή για τους καταναλωτές.

Είχε προηγηθεί πριν από ενάμιση μήνα η κοινοποίηση του σχεδίου στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια έγιναν προσαρμογές.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει πλαφόν στα 40 ευρώ για το αέριο αρχικά και εν συνεχεία στα 50 ευρώ για μέγιστη περίοδο 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή στο σύστημα θα περιοριστεί στα 130-140 ευρώ από τα 200 και πλέον ευρώ μέχρι σήμερα. Η διαφορά στους λογαριασμούς εκτιμάται σε 35%. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Κομισιόν και το ελληνικό σχέδιο για πλαφόν στην αγορά ενέργειας, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Προτάσεις Κομισιόν για εφοδιαστική ασφάλεια

Το σχέδιο της Κομισιόν προετοιμάζει τα κράτη-μέλη για την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 -μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο.

Στόχος είναι να μειωθούν οι ανάγκες της σε ενέργεια και ουσιαστικά το σχέδιο περιγράφει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Οι δράσεις που εξετάζονται είναι:

  • Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μία ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι κάποιας άλλης, επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάτι που σημαίνει, με τη σειρά του, ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με ευθύνη της Κομισιόν, ο οποίος αρχικά προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να συνοδεύεται από τις ανάλογες ρήτρες.

Ερχεται η νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα  

Κεντρική στρατηγική της Ευρώπης είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ήδη έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η προετοιμασία για αποθήκευση αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα ο διαγωνισμός για τη νέα πλωτή δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ και χθες ανατέθηκε στην GasLog ώστε τον Ιούλιο να έχει παραδοθεί η πλωτή δεξαμενή.

Ειδικότερα, μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ και όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποφάσισε και ανέθεσε τη σύμβαση μίσθωσης για την προσθήκη ενός νέου FSU στη Ρεβυθούσα στην εταιρεία GasLog που υπέβαλε, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, την πλέον ανταγωνιστική και συμβατή με της προδιαγραφές του διαγωνισμού προσφορά. 

Σε εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία και βάσει της απόφασης που εξέδωσε η ΡΑΕ, συμφωνήθηκε ο ΔΕΣΦΑ να προχωρήσει αμέσως στην κατακύρωση του διαγωνισμού για τη μίσθωση μίας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ (FSU) για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, με σκοπό την ασφάλεια εφοδιασμού.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ συνεδρίασε στις 10 Μαΐου 2022, και κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης των προσφορών που ελήφθησαν στο πλαίσιο του ανωτέρω διαγωνισμού που διενεργήθηκε μέσω του διαμεσολαβητή «SSY Gas» για λογαριασμό του ΔΕΣΦΑ, θα αναθέσει τη σχετική σύμβαση μίσθωσης στην εταιρεία που υπέβαλε, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του διαγωνισμού και του πλαισίου που τέθηκε από τον Ρυθμιστή, την πλέον ανταγωνιστική και συμβατή με της προδιαγραφές του διαγωνισμού προσφορά.

Η προσθήκη του FSU θα αναβαθμίσει σημαντικά την αποθηκευτική δυναμικότητα του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευελιξία της περιφερειακής αλυσίδας εφοδιασμού με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και συνολικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η νέα υποδομή θα βρίσκεται στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ τον Ιούλιο. Το ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο θα έχει συνολική χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα σε συνθήκες 100% πλήρωσης. 

Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί κατά περίπου 70% η δυναμικότητα των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών του τερματικού σταθμού, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα και θα μπορεί να υποστηρίξει την αυξημένη εισαγωγική δραστηριότητα που απαιτείται για να υποκαταστήσει πλήρως το LNG το φυσικό αέριο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria