Πώς θα αλλάξει τον πόλεμο ο Πούτιν την 9η Μαΐου; Τα τέσσερα σενάρια και το «ρεαλιστικό επίτευγμα» - OlaDeka

Πώς θα αλλάξει τον πόλεμο ο Πούτιν την 9η Μαΐου; Τα τέσσερα σενάρια και το «ρεαλιστικό επίτευγμα»

Σημείο καμπής αναμένεται να αποτελέσει η 9η Μαΐου για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία με τη φημολογία για την επόμενη κίνηση – ματ του Πούτιν να είναι έντονη όσο πλησιάζουν οι μέρες.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Ρούσσο, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

«Το πλέον ρεαλιστικό επίτευμα αυτή τη στιγμή για τον Πούτιν ενόψει της Ημέρας της Νίκης είναι να τελειώνει με τη Μαριούπολη και να την προσαρτήσει στη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή όλη η Μαριπούλη πλην του εργοστασίου του Αζοφτάλ είναι στα χέρια των Ρώσων. Θεωρώ ότι η νίκη που χρειάζεται και μπορεί να πάρει αυτή τη στιγμή ο Πούτιν είναι να ολοκληρώσει την πολιορκία του Αζοφτάλ και να κηρύξει την προσάρτηση της Μαριούπολης στη Ρωσία, ενώνοντας έτσι την Κριμαία και την Ουκρανία», λέει ο CNN Greece o καθηγητής.

Τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα είναι πολλά, όλα όμως τέμνονται στην υπόθεση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα αφήσει αυτή τη σημαντική ημέρα για το ρωσικό γόητρο χωρίς να επικαλεστεί ή να διεκδικήσει μια μεταβολή στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στην Ουκρανία.

Επίσημη κήρυξη πολέμου

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σενάριο που θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύττει την επίσημη έναρξη του πολέμου ενάντια στην Ουκρανία κατά την εκφώνηση της εορταστικής του ομιλίας ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Το CNNi παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα τις εκτιμήσεις Αμερικανών και Δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στις 9 Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κηρύξει επισήμως τον πόλεμο, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα γενικής επιστράτευσης.

Η Μόσχα επιμένει προς το παρόν να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όχι για πόλεμο.

Η επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

Επιπλέον, η γενική επιστράτευση θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση της στράτευσης για στρατιώτες που βρίσκονται επί του παρόντος στις ένοπλες δυνάμεις, κλήση εφέδρων ή κλήση ανδρών σε ηλικία στράτευσης που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση.

Θα είναι μια εξέλιξη που ίσως κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο για την κυβέρνηση του Πούτιν καθώς «θα άλλαζε ολόκληρη την αφήγηση του Κρεμλίνου», υποστηρίζει ο Όλεγκ Ιγκνάτοφ, ανώτερος αναλυτής για τη Ρωσία της δεξαμενή σκέψης Crisis Group, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τον Πούτιν να παραδεχτεί ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε σύμφωνα με το σχέδιο.

Άλλωστε, η ημερομηνία που επέλεξε για την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η 24η Φεβρουαρίου, είναι η “Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας”, μια επέτειος αφιερωμένη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ενδεχόμενο κήρυξης του πολέμου διαψεύσθηκε έντονα αυτήν την εβδομάδα από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοησίες».

Σύμφωνα με τον Μάνο Καραγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών kai Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις στη Ρωσία και το Μετασοβιετικό Κόσμο, το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς θα άλλαζε εντελώς το νομικό καθεστώς της εισβολής και θα άνοιγε τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων σε επόμενο χρόνο.

Η προσάρτηση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε σε δημοσιογράφους πως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ».

Σύμφωνα πάντα με τον Κάρπεντερ, οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την προσάρτησή τους κάπου στα Μέσα Μαΐου, ενδεχομένως και νωρίτερα ενόψει της Ημέρας της Νίκης.

Ο πρεσβευτής προχώρησε και σε μία ακόμα αποκάλυψη.

Είπε, πως οι ΗΠΑ πίστευαν επίσης ότι η Ρωσία εξέταζε ένα παρόμοιο σχέδιο και για μία τρίτη περιοχή, τη Χερσώνα, όπου η Μόσχα παγίωσε πρόσφατα τον έλεγχό της και επέβαλε τη χρήση του νομίσματός της σε ρούβλι.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας πως «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Κατέληξε λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι οι αναφορές είναι πολύ αξιόπιστες» και ότι οι ηγέτες της Ρωσίας ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν κι άλλα μέρη της Ουκρανίας, επιβάλλοντας διοικητές – μαριονέτες.

Το τέλος της εισβολής

Λίγο ακόμη νερό στον μύλο της φημολογίας πρόσθεσε την Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μίλησε στην ιταλική Corriere della Sera, αποκαλύπτοντας ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τελειώσει την εισβολή στην Ουκρανία ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα το τέλος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι την αποκάλυψη αυτή του έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν.

Στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη

Τελευταία, το σενάριο που διακινείται (αυτή τη φορά από τις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ουκρανίας) είναι πως ο Πούτιν ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.

«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.

Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι Ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, με την εξαίρεση του συγκροτήματος της μεταλλουργικής Αζοφτάλ, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί στρατιώτες (και μέλη του τάγματος Αζόφ) και πολίτες.

Το συγκρότημα δεν έχει πλήρως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης Mykhailo Vershinin δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria