Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη - OlaDeka

Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη

Συνέντευξη της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την ουκρανική κρίση, η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και η αριστερή συμμαχία στη Γαλλία, στον Τύπο.

Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο Spiegel, όπου ανάμεσα σε άλλα ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Η Αναλένα Μπέρμποκ απαντά σχετικά: «Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει παραβιάσει όλες τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει στην Ευρώπη ώστε να ζούμε ειρηνικά. Ένα βασικό σημείο της συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν ότι μιλάμε από κοινού για πυρηνικό αφοπλισμό. Ο Πούτιν έχει οξύνει τη ρητορική του εδώ και χρόνια, αλλά στην παρούσα κατάσταση ενός θερμού πολέμου, τέτοιες απειλές πρέπει φυσικά να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά».

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι ρωτούν έαν υπάρχει κίνδυνος, αυτή η προειδοποίηση για πυρηνικό πόλεμο να παραλύσει τη γερμανική πολιτική. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Καταλαβαίνω πως σε μια χώρα που είχε την τύχη να ζήσει ειρηνικά τόσον καιρό, προκαλούνται ανησυχίες. Και για μένα δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σε πολλές οικογένειες τα παιδιά ρωτούν αυτή τη στιγμή τους γονείς τους: υπάρχει πόλεμος στη χώρα μας; Τι είναι μια ατομική βόμβα; Και φυσικά πάντα πρέπει να μιλάει κανείς για τα χειρότερα σενάρια. Όμως ως κυβέρνηση δεν πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις διαθέσεις, αλλά με βάση την ευθύνη για το μέλλον της χώρας μας. Αυτή η ευθύνη περιλαμβάνει να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, η οποία υπερασπίζεται και τη δική μας ευρωπαϊκή ασφάλεια, ακόμα κι αν κάποιες αποφάσεις δεν μου είναι εύκολες. Και το θεωρώ δύναμη της κοινωνίας μας ότι δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί για τη συνεχή προμήθεια νέων τανκς. Γιατί ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: αυτά τα όπλα σκοτώνουν».

Η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Αθήνα
Η Ελλάδα επιχειρεί ενεργειακή μετάβαση

Η Welt στη διαδικτυακή της έκδοση αναφέρεται στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και γράφει: «Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωτοπόρος στο κλίμα και χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες για να το κάνει. Για την ΕΕ, αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ για το εάν οι φτωχότερες χώρες μπορούν να διαχειριστούν την ενεργειακή μετάβαση με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει το εγχείρημα επικίνδυνο». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα: «Αυτοί είναι φιλόδοξοι στόχοι για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία και την οικονομική κρίση. Η πράσινη επανάσταση είναι ακριβή και οι άνθρωποι είναι δύσπιστοι…Η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη από τις Βρυξέλλες για αυτό το έργο μαμούθ. Περίπου 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα πάνε στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει και ιδιωτικές επενδύσεις παρόμοιου ύψους ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης.

Η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας πλήττουν ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Οι φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα έχουν λιγότερα περιθώρια για αποζημιώσεις».

Η αριστερή συμμαχία στη Γαλλία

Γαλλία | Αφίσα με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν
Αφίσα στη Λίλη με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει το γεγονός ότι στη Γαλλία Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι, κατεβαίνουν από κοινού στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η εφημερίδα γράφει: «Πάνω από όλα, τα κόμματα συμφωνούν στον στόχο τους να εμποδίσουν τον Μακρόν να έχει κυβερνητική πλειοψηφία. Ορισμένοι πάλι βλέπουν τις βουλευτικές εκλογές ως ένα είδος τρίτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο ακόμα κι αν ο Μακρόν καταφέρει να εξασφαλίσει και πάλι την πλειοψηφία, κάτι που δεν είναι απίθανο, το Σύνταγμα αποκλείει τρίτη συνεχόμενη θητεία για αυτόν. Γι’ αυτό το πιο ακριβές είναι στην πραγματικότητα ότι με τις βουλευτικές εκλογές ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία του 2027».

Μαρία Ρηγούτσου

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria