Μητσοτάκης σε Ερντογάν μετά το «γιοκ»: Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - OlaDeka

Μητσοτάκης σε Ερντογάν μετά το «γιοκ»: Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι ο διάλογος σημαίνει εκπτώσεις απ’ την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οσο η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά τόσο θα αναδεικνύω την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στους εταίρους και συμμάχους μας» είπε ο Μητσοτάκης από το Νταβός στέλνοντας σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σκληρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θορυβημένος από τις διπλωματικές ενέργειες του Ελληνα πρωθυπουργού στα διεθνή φόρα κι εσχάτως στις ΗΠΑ, «έκοψε» τις γέφυρες με την ελληνική πλευρά. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το Νταβός όπου δίνει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είπε χαρακτηριστικά: «Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι ο διάλογος σημαίνει εκπτώσεις απ’ την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οσο η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά τόσο θα αναδεικνύω την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στους εταίρους και συμμάχους μας».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου που είπε ότι δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο όταν με καλέσει ο Μητσοτάκης, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020 που η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορά μας και είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά ξανά, στο τέλος της ημέρας, σε μια πιο σοβαρή παρατήρηση, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά.

Ποτέ δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που δεν μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει, ότι εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δεν πρόκειται να δείξω στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος. Διότι αυτό βλέπουμε δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες. Πήγα στην Κωνσταντινούπολη και είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν και πίστευα πως ήταν μια πετυχημένη συνάντηση. Μετά ένα μήνα είδαμε έναν χωρίς προηγούμενο αριθμό υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά. Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα θίξω το θέμα όπου μπορώ, μέχρι η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Η ΕΕ δεν μας στήριξε στην πρότασή μας για την ενέργεια

Για το βέτο της Τουρκίας για την ένταξη ΦινλανδίαςΣουηδίας στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη διαπραγμάτευση αυτό τον εκβιασμό για να αποκομίσει οφέλη. δεν ήμασταν ποτέ εμείς που προκαλούσαμε εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει την ΕΕ, η οποία δεν υποστήριξε την ελληνική πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «θα επιμείνω σε κάποιου είδους πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η ΕΕ δεν μας υποστήριξε σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να επενδύσεις στο μέλλον, ως ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τις θα κάνουμε αύριο τους επόμενους μήνες, το χειμώνα. Η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά η Ευρώπη τελικά πρέπει να κάνει κάτι για να το αντιμετωπίσει. Και η Ελλάδα χρησιμοποιεί περισσότερο αέριο για τα aircondition.

Οι ΑΠΕ, είναι η φθηνότερη ενέργεια που μπορούμε να έχουμε. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε πολλές ημέρες ηλιόλουστες και αέρα… Αυτό είναι το μέλλον… Αλλά δεν μπορεί να μας πάρει 5 χρόνια για να το δημιουργήσουμε. Χρειάζεται αποθηκευτικούς χώρους και τεχνολογίες αποθήκευσης. Η Ελλάδα έχει τη γεωγραφία να τις υποστηρίξει

Ετοιμάζουμε ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο που θα μπορεί να μεταφέρει ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη. Αρα στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε όλα αυτά και να εστιάσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχει σκεπτικισμός μερικές φορές όταν μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά καταλήγουν σε χαμηλότερους λογαριασμούς. Για παράδειγμα τρέχουμε τώρα ένα πρόγραμμα για αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών. Υπάρχουν ηγέτες στην Ευρώπη που δεν κατανοούν την ανάγκη μέτρων για ενέργεια. Κανείς από εμάς δεν ήξερε πολλά για την ενέργεια πριν αναλάβει. Είναι πολύπλοκο. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές προτεραιότητες αλλά τόνισα στους εταίρους μου να δουν τη μεγάλη εικόνα, το κάναμε με την πανδημία το κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πρέπει να το κάνουμε και τώρα γιατί έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria