Με σχέδιο διακυβέρνησης 10ετίας ο Κ. Μητσοτάκης - Υπουργείο στεγαστικής πολιτικής τη 2η τετραετία - OlaDeka

Με σχέδιο διακυβέρνησης 10ετίας ο Κ. Μητσοτάκης – Υπουργείο στεγαστικής πολιτικής τη 2η τετραετία

Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο

Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βήμα»: Η ΝΔ «δεν είναι πλέον το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε», η μάχη των εκλογών κερδίζεται στον χώρο του Κέντρου.

Τη θέση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, τους στόχους του με ορίζοντα δεκαετίας και τις προσδοκίες του από το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, περιγράφει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει απερίφραστα ότι η ΝΔ «δεν είναι πλέον το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε», τονίζει ότι η μάχη των εκλογών δίνεται και κερδίζεται στον χώρο του Κέντρου και δηλώνει εμφατικά ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στον παγκόσμιο δημόσιο διάλογο για τη σύγχρονη, ανθεκτική δημοκρατία. Όπως αποκαλύπτει, αυτή θα είναι και μία από τις θεματικές ενότητες της ομιλίας του στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Πρωθυπουργός παίρνει αποστάσεις από τις λογικές διαιώνισης του πολέμου και αλλαγής του συστήματος διακυβέρνησης στη Ρωσία και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την ευρωπαϊκή δυσκαμψία στο ενεργειακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν νοείται να πλήττουν περισσότερο τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα περιγράφει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα ώστε να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στη συμμετοχή αμερικανικών επενδύσεων στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός απαντά στην κριτική για τα υψηλά μπόνους της διοίκησης της ΔΕΗ, απορρίπτει για ακόμη μία φορά τα σενάρια εκλογών, σημειώνει ότι η ευθύνη για την περιπέτεια της διαφαινόμενης διπλής κάλπης δεν είναι δική του και δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής στα σχέδια για τη δεύτερη τετραετία

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύπτει πως ο σχεδιασμός για τη δεύτερη τετραετία περιλαμβάνει την τοποθέτηση της πολιτικής στέγης στην αιχμή των προτεραιοτήτων, με τη σύσταση ξεχωριστού Υπουργείου.

«Η προετοιμασία που είχαμε κάνει για τη διακυβέρνηση μας επέτρεψε να κινηθούμε γρήγορα και τώρα να σκεφτόμαστε, από τώρα οφείλω να σκέφτομαι το “Επιτελικό Κράτος 2.0 ή 3.0” και αλλαγές που θα κάνουμε όχι στα πρόσωπα στις δομές ποια υπουργεία πρέπει να συγχωνευτούν που χρειαζόμαστε καινούργιες αυτοτελείς δομές ασκήσεις πολιτικής»,τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Όπως εξηγεί, «το θέμα της στέγης αναδεικνύεται σε μείζον προτεραιότητα. Αυτό δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο στις κυβερνητικές δομές ενόψει της επόμενης τετραετίας. Άρα για εμάς η πρόκληση είναι πάντα πώς αντιμετωπίζουμε άμεσα την κρίση. Αλλά και πώς το επείγον δεν θα επισκιάσει το σημαντικό».

«Εκλογές την άνοιξη του 2023»

Οι εργασίες του συνεδρίου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνονται, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως «τα συνέδρια των κομμάτων είναι μια γιορτή εσωτερικής δημοκρατίας και μια ευκαιρία ανανέωσης».

Και σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία για έναν απολογισμό του πυκνού κυβερνητικού μας έργου των τελευταίων 33 μηνών. Να παρουσιάσουμε τις δυσκολίες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, να εξηγήσουμε πως καμία άλλη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά δεν χρειάστηκε να διαχειριστεί τόσες αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες κρίσεις».

«Αργά τα αντανακλαστικά της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση»

Όπως ήταν φυσικό ο πρωθυπουργός μιλά και για το θέμα της ενεργειακής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη, τονίζοντας πως τα αντανακλαστικά της Ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα ήταν αργά.

«Η Ευρώπη έχει στο παρελθόν δείξει και πολύ αργά και πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Στην πανδημία αιφνιδίασε ευχάριστα με την απόφαση για κοινή προμήθεια εμβολίων και την κατανομή στα κράτη – μέλη της Ένωσης με κριτήριο τον πληθυσμό, ασχέτως μεγέθους και οικονομικής δύναμης. Αλλά και κυρίως με το ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτέλεσε κατά την άποψή μου μια τομή στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Όμως στο ζήτημα της ενέργειας, δεν έχουμε δει τα ίδια αντανακλαστικά και δεν μπορώ να μην εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για αυτό. Αυτήν τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα ως Ευρώπη να είμαστε πιο τολμηροί. Είτε να διαπραγματευτούμε κεντρικά με τους μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου είτε, αν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να διαθέσουμε χρηματοδοτικούς πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εμείς θα βάλουμε χρήματα στο τραπέζι για να απορροφήσουμε ένα μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων».

Σχέδιο 10ετίας για την Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι το σχέδιο του για την Ελλάδα, έχει ορίζοντα δεκαετίας:

«Βλέπω την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα ως μία περίοδο κατά την οποία η χώρα θα κάνει το μεγάλο άλμα και θα ξεπεράσει τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σε όλους τους δείκτες οι οποίοι έχουν σημασία για εμάς. Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της προσπάθειας».

Στο ερώτημα εάν οι προσδοκίες που θα οικοδομήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι αρκετές για να υποσκελίσουν την φθορά της συγκυρίας, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Η φθορά είναι μέρος της διακυβέρνησης. Ξεπερνάς τη φθορά με την ανανέωση. Και μιλώντας για το μέλλον, όχι για αυτά που έχεις κάνει».

Προσθέτει δε, με νόημα:

«Δεν θα σε ψηφίσουν για αυτά που έχεις κάνει, αλλά για αυτά που θα κάνεις».

Οι προτεραιότητες

Στις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας πάντως, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη. Στην κριτική δε, ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Μητσοτάκης αντιτάσσει το ό,τι:

«Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σε μία τετραετία. Ίσως όμως λίγοι θα φαντάζονταν ότι θα άλλαζαν τόσα πολλά πράγματα σε τρία χρόνια». Ο πρωθυπουργός υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρει: «Έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στη δικαιοσύνη από τις ψηφιακές υποδομές μέχρι τις αλλαγές παλαιών κωδικών όμως εξ αρχής ήταν ένα μεταρρυθμιστικό project με ορίζοντα τουλάχιστον οκταετίας».

Σε ότι αφορά στον προγραμματισμό της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για το τελευταίο δωδεκάμηνο της θητείας της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ό,τι η κυβέρνηση: «Θα προτάξει συνολικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας».

Επιπλέον στην προμετωπίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων θα βρεθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία: «Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί. Αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει προσωπικό γιατρό ο οποίος θα μπορεί να τον παρακολουθεί και σε συνδυασμό με τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς θα έχει μία διαχρονική εικόνα για την υγεία του», αναφέρει.

Στην ίδια υψηλή ιεράρχηση βρίσκεται και η μεγάλη, όπως την χαρακτηρίζει, μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την επεξεργασία του νομοσχεδίου να βρίσκεται στα τελικά στάδια της.

«Ένα νομοσχέδιο απελευθέρωσης των πανεπιστημίων από το βραχνά της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της αξιοκρατίας και τολμηρών παρεμβάσεων της διοίκησης των πρυτανικών αρχών», είπε.

Ο πρωθυπουργός τονίζει εμφατικά ότι και τα πανεπιστήμια, στα οποία έχουν γίνει θετικά βήματα, πρέπει να κάνουν άλματα: «Διαθέτουν το υλικό ώστε να μπορούν πραγματικά να πρωταγωνιστήσουν και η Ελλάδα να γίνει Εκπαιδευτικό Κέντρο να μπορεί να εισάγει αντί να εξάγει φοιτητές».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria