Καύσιμα: Υψηλές τιμές διαρκείας βλέπει η αγορά – Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη - OlaDeka

Καύσιμα: Υψηλές τιμές διαρκείας βλέπει η αγορά – Νέες ανατιμήσεις στη βενζίνη

Οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προβλέπουν διεθνείς αναλυτές καθώς το Brent υπό τις παρούσες συνθήκες θα εξακολουθήσει να κινείται γύρω από τα 110 δολάρια το βαρέλι ενώ σχετική αποκλιμάκωση θα μπορούσε να επέλθει μετά από 4-5 μήνες οπότε και αναμένεται να καταγράψει πτώση η ζήτηση. Στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες ανατιμήσεις με κάποια νησιά όπως η Κάλυμνος ή η Αμοργός να φλερτάρουν με τα 2,80 ευρώ το λίτρο και πόλεις όπως η Αθήνα με τα 2,25 ευρώ.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,204 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,892 ευρώ επιβεβαιώνοντας την τάση για αύξηση της τιμής κατά 10 λεπτά που είχε προβλέψει σε δημόσια τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, ο οποίος είχε κάνει μεταξύ άλλων λόγο για ανατιμήσεις μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Σε σύγκριση με πέρυσι, η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% και του diesel κίνησης κατά πάνω από 55% ενώ επιβαρυντικά στις τιμές της ελληνικής αγοράς λειτουργεί και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, με την πτωτική τάση του ευρώ να καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές πετρελαίου (οι οποίες για την Ελλάδα καλύπτουν το 99% των αναγκών για το συγκεκριμένο καύσιμο) και να απειλεί τις προσπάθειες κατευνασμού του πληθωρισμού.

Την περασμένη Πέμπτη, το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2017 ενώ χθες, Δευτέρα, διαπραγματεύτηκε ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αδυναμία του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος θα μπορούσε να απειλήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κατευθύνει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της. Από την άλλη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει σφίξει τη νομισματική πολιτική με πιο επιθετικό τρόπο από την αντίστοιχη της ευρωζώνης και όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η διαφορά αυτή στο εύρος της αντίδρασης ΕΚΤ-Fed θα επηρεάζει για αρκετό καιρό την ισοτιμία και κατ’ επέκταση τις τιμές των εμπορευμάτων.

Παράγοντες της αγοράς: Τα 110 δολάρια θα καταστούν η νέα κανονικότητα

Τα ακριβά καύσιμα τείνουν να καταστούν η νέα κανονικότητα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς να εκτιμούν ότι το Brent δεν θα πέσει αισθητά κάτω από τα 110 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Οι τρέχουσες συγκυρίες όπως είναι ο φόβος για την κάλυψη της ζήτησης εν όψει των ευρωπαϊκών κυρώσεων και η περιορισμένη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ δεν αφήνουν το πετρέλαιο να χαλαρώσει.

«Με την προγραμματισμένη απαγόρευση από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την αργή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι έως ότου μειωθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους λόγω της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ο Naohiro Niimura, συνεργάτης της Market Risk Advisory.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η παραγωγή του τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 153.000 βαρέλια την ημέρα στα 28,65 εκατομμύρια βαρέλια, μια αύξηση η οποία υπολείπεται κατά 254.000 βαρέλια την ημέρα της συμφωνημένης αύξησης.

Από την άλλη, οι πιέσεις που ασκεί μέχρι στιγμής στις τιμές η Κίνα – η οποία επεξεργάστηκε 11% λιγότερο αργό τον Απρίλιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, με την ημερήσια παραγωγή να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών καθώς τα διυλιστήρια περιόρισαν τις εργασίες τους λόγω των εκτεταμένων μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19- δεν δείχνουν να πτοούν την αγορά. Και δεν την πτοούν καθώς τα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης, στη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου παγκοσμίως, τείνουν να αναπτερώσουν το ηθικό του κλάδου.

Από την 1η Ιουνίου, η Σαγκάη στην οποία διαμένουν 25 εκατομμύρια πολίτες χαλαρώνει τα αυστηρά μέτρα και επανέρχεται στους συνήθεις ρυθμούς όπως δήλωσε αξιωματούχος της πόλης τη Δευτέρα, ενώ επεσήμανε ότι 15 από τις 16 περιφέρειές της είχαν εξαλείψει τα κρούσματα εκτός των περιοχών καραντίνας.

«Βλέπουμε πολλά σημάδια ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αποκαθίσταται σε αυτήν την περιοχή, υποστηρίζοντας υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria