Η Ρωσία σταμάτησε και επίσημα την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία - OlaDeka

Η Ρωσία σταμάτησε και επίσημα την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο έβαλε η Gazprom στη Φινλανδία από σήμερα (21/05) επειδή το Ελσίνκι αρνήθηκε να πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια.

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε, το Σάββατο (21/05), τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη γειτονική Φινλανδία, όπως δήλωσε ο φινλανδικός διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, η Gazprom Export έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η Φινλανδία αρνείται να το πράξει.

«Οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα έχουν σταματήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gasgrid Finland. Ο φινλανδικός κρατικός χονδρέμπορος φυσικού αερίου, Gasum, δήλωσε την Παρασκευή (20/05) ότι η Gazprom είχε προειδοποιήσει ότι οι ροές θα σταματούσαν από το πρωί του Σαββάτου (21/05) και, όπως επισημαίνεται, «από σήμερα (21/05), κατά τη διάρκεια της επερχόμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα προμηθεύει τους πελάτες της με φυσικό αέριο από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector».

Επισημαίνεται ότι ο αγωγός Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο φυσικού αερίου της Εσθονίας. Η πλειονότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία, προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το 5% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά συμβόλαια προμήθειας είναι σε ευρώ ή δολάρια και η Μόσχα έχει ήδη διακόψει την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, τον περασμένο μήνα, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria