Η οικονομική δυσπραγία της Κίνας βαθαίνει καθώς τα lockdowns συνεχίζονται… - OlaDeka

Η οικονομική δυσπραγία της Κίνας βαθαίνει καθώς τα lockdowns συνεχίζονται…

Οι οικονομολόγοι ζητούν πιο επιθετικά κίνητρα. Η επιβράδυνση είναι η χειρότερη από την αρχική έξαρση του Covid-19 το 2020

 Η οικονομία της Κίνας έπεσε βαθύτερα σε μια ύφεση που προκλήθηκε -ν Covid-19 τον περασμένο μήνα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν τα σχεδιαζόμενα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου μπορούν να αποτρέψουν μια παρατεταμένη ύφεση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες και η παραγωγή εργοστασίων υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ η ανάπτυξη των επενδύσεων σε υποδομές – στις οποίες το Πεκίνο υπολογίζει για να στηρίξει την ανάπτυξη φέτος – επιβραδύνθηκε απότομα, ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας τη Δευτέρα.

Το ονομαστικό ποσοστό ανεργίας της Κίνας, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών στο 6,1%, περαιτέρω απόδειξη της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας της χώρας εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Ενώ η δραστηριότητα θα μπορούσε να ανακοπεί αν τελικά αρθούν τα lockdown, η ζημιά από τη δέσμευση της Κίνας να εξουδετερώσει τα κρούσματα του Covid-19 θρυματίζει στην οικονομία ι. Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπορέσουν να αμβλύνουν το πλήγμα με εργαλεία δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Τα μέτρα τόνωσης της Κίνας από την πρώτη έκρηξη της πανδημίας επικεντρώθηκαν στην πλευρά της προσφοράς. Η απροθυμία του Πεκίνου να υποστηρίξει άμεσα τα νοικοκυριά και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί του σχετικά με τον Covid-19 έχουν περιορίσει τη δύναμη της καταναλωτικής ζήτησης  λένε οικονομολόγοι.

Οι δαπάνες για υποδομές, ένα άλλο εργαλείο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής του Πεκίνου που ο ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει προωθήσει τις τελευταίες εβδομάδες , ενδέχεται να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο στο παρελθόν, εν μέρει λόγω των σημερινών επιπέδων χρέους, δήλωσε ο Stephen Roach, οικονομολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Yale.

«[Η Κίνα] αντιμετωπίζει κάποιους ασυνήθιστους αντίθετους ανέμους στους οποίους νομίζω ότι η ηγεσία της δεν ανταποκρίνεται αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Roach, πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia.

Ο κλάδος της κινεζικής οικονομίας που επλήγη περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας, ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες. Οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και τη μεγαλύτερη συρρίκνωση -ν Μάρτιο του 2020.

Στη Σαγκάη, το lockdown σε όλη την πόλη σήμαινε ότι δεν πωλήθηκε ούτε ένα αυτοκίνητο τον περασμένο μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα η Ένωση Πωλήσεων Αυτοκινήτων της Σαγκάης.

Οι περιορισμοί του Covid-19 θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αισθητοί στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας, ο οποιος αγωνίζεται να προσελκύσει εργαζομένους στα εργοστασια, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης στο εξωτερικό για κινεζικά προϊόντα, την μειωμενη παραγωγή και τη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 2,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 5% τον Μάρτιο. Η παραγωγή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκε κατά 43,5% κατ’ όγκο, καθώς ο Covid-19 σάρωσε βασικά κέντρα παραγωγής μέσα και γύρω από τη Σαγκάη και στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, ξεπερνώντας τις προσπάθειες κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένης της Tesla Inc. -της οποίας το εργοστάσιο στη Σαγκάη είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως- να συνεχίσει τις εργασίες της.

Η ετήσια αύξηση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής και ακίνητης περιουσίας, επιβραδύνθηκε στο 6,8% για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους από 9,3% το πρώτο τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας των πόλεων στην έρευνα, το βασικό μέτρο της ανεργίας στην Κίνα, ξεπέρασε τον επίσημο στόχο του 5,5% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, ανεβαίνοντας στο 6,1%—το υψηλότερο -ν Φεβρουάριο του 2020, 6,2%. Η ανεργία μεταξύ των ηλικιών 16 έως 24 ετών αυξήθηκε στο 18,2%, το υψηλότερο επίπεδο από πριν από την πανδημία.

Ο Fu Linghui, αξιωματούχος στο γραφείο στατιστικών της Κίνας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, αν και εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι δυσκολίες θα αποδειχθούν βραχυπρόθεσμες.

Τη Δευτέρα, η Citigroup μείωσε την ετήσια πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο σε 1,7% από 4,7%, και την πρόβλεψή της για ολόκληρο το έτος σε 4,2% από 5,1%.

Καθώς οι προοπτικές επιδεινώνονται, αρκετοί Κινέζοι οικονομολόγοι και μελετητές, μιλώντας σε φόρουμ στο Πεκίνο το Σάββατο, ζήτησαν μια πιο επιθετική πολιτική απάντηση.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πολιτικές για να σώσουμε την οικονομία με κάθε κόστος», δήλωσε ο Huang Yiping, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και πρώην σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με επίσημο πρακτικό.

Ο Zhaopeng Xing, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής για την Κίνα στην επενδυτική τράπεζα ANZ, δήλωσε ότι η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις: Το περιθώριο για νομισματική χαλάρωση στενεύει και το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται. Μια γρήγορη ανάκαμψη παρόμοια με αυτή που ακολούθησε το lockdown της Γουχάν το 2020 είναι σχεδόν αδύνατη, είπε, δεδομένης της υψηλότερης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού.

Παρά τη λογοκρισία, τα βίντεο που κοινοποιούνται στο Διαδίκτυο δείχνουν αυξανόμενη απόγνωση και θυμό για τα παρατεταμένα lockdown Covid-19 στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σαγκάη, όπου οι αξιωματούχοι προσπαθούν να λύσουν ζητήματα όπως οι ελλείψεις τροφίμων.

Η επιδείνωση της οικονομικής εικόνας δεν ήταν αρκετή για να ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της τη Δευτέρα, όπως περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι. Παρά τον υποτονικό πληθωρισμό των καταναλωτών, οι οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο νομισματικής χαλάρωσης, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται λόγω των ανησυχιών της Federal Reserve για εκροές κεφαλαίων από την Κίνα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ωστόσο, επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας την Κυριακή, σε μια κίνηση να στηρίξουν τον κλάδο των ακινήτων . Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, είναι δύσπιστοι ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να αντιστρέψουν μια κυβερνητική σπείρα που μετρά τώρα έναν χρόνο.

Οι εκκινήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο και οι πωλήσεις κατοικιών σε αξία μειώθηκαν κατά 44% και 47%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χειρότερα από την πτώση του Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημα κινεζικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο, λένε οι οικονομολόγοι, είναι η τόνωση της ζήτησης, ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές γίνονται πιο απαισιόδοξοι – και ανώτεροι Κινέζοι ηγέτες επιβεβαιώνουν την επιμονή τους να εξαλείψουν όλες τις μολύνσεις Covid-19.

Ως αντανάκλαση της φθίνουσας επενδυτικής όρεξης, η αύξηση των εταιρικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων επιβραδύνθηκε απότομα τον Απρίλιο -ν Μάρτιο. Τα συνολικά δάνεια των νοικοκυριών, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά 1,7%, καθώς η ζήτηση για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά χρέη συρρικνώθηκε.

Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας έχουν αποφύγει να μοιράζουν μετρητά ή να ενισχύουν τα επιδόματα ανεργίας στα νοικοκυριά. Αντίθετα, το Πεκίνο είπε ότι θα διοχετεύσει φθηνότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και θα προσφέρει έως και 2,5 τρισεκατομμύρια γιουάν, που ισοδυναμεί με 368 δισεκατομμύρια δολάρια, σε επιστροφές φόρων σε εταιρείες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων φέτος.

«Η πραγματική αδυναμία βρίσκεται στην πλευρά της ζήτησης, αλλά σχεδόν όλα τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται είναι μέτρα από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Michael Pettis, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Ο Shen Jianguang, επικεφαλής οικονομολόγος στο JD.com, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πολιτικών απαντήσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να διανείμει κουπόνια κατανάλωσης για να τονώσει τη ζήτηση.

«Λίγες εταιρείες θα επωφεληθούν από τις φορολογικές περικοπές εάν η αύξηση του εισοδήματος και των κερδών τους υποστεί απότομη πτώση», είπε στο φόρουμ του Πανεπιστημίου Tsinghua του Σαββάτου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria