Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλη Ιουλίου ξεκινά η αποπληρωμή - OlaDeka

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλη Ιουλίου ξεκινά η αποπληρωμή

Μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση-τουρισμό-μεταφορές-γυμναστήρια έως τέλος 2022

Παρατείνεται για ακόμα μία φορά, έως το τέλος Ιουλίου, η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ενισχύσεων που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είτε εφάπαξ, είτε σε 96 δόσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και γυμναστήρια έως το τέλος του 2022.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορούν:

  • είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% λίγες ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου (από τέλη Μαΐου που ισχύει έως τώρα)
  • είτε σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου (από τέλη Ιουνίου που ήταν μέχρι σήμερα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιδιώκει έως τα μέσα Ιουνίου να έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Αμέσως μετά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν περιθώριο να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν λίγες ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή αν θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην τμηματική καταβολή της οφειλής σε 96 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του αριθμού των δόσεων από 60 σε 96, δηλαδή σε 8 χρόνια από 5 που ήταν αρχικά, ενισχύει ταμειακά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει να επιστρέψει ποσό 35.000 ευρώ, κάθε μήνα για 8 χρόνια θα πρέπει να πληρώνει 364,5 ευρώ, αντί 583 ευρώ που θα είχε υποχρέωση να καταβάλλει μηνιαίως αν διατηρούνται οι 60 δόσεις.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκε συνολικά. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τελικά θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα:

  • Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε
  • Το 39% θα επιστρέψει το 33,3%
  • Το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Έως το τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό

Στο μεταξύ, με κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και γυμναστήρια έως το τέλος του έτους.

Με βάση τα όσα ισχύουν, μειωμένο ΦΠΑ έχουμε σε:

  • μεταφορές στο 13% από 24% και καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων
  • τουρισμό, όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%
  • εστίαση στο 13% από 24% στον καφέ, στα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
  • παροχή υπηρεσιών στα γυμναστήρια στο 13%. Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% το γυμναστήριο ή σχολή εκμάθησης αθλημάτων πρέπει να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 219/2006 (Α’ 221) με τίτλο «Περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων». Στην περίπτωση που από τις παραπάνω επιχειρήσεις παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με τη σωματική άσκηση, όπως υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria