Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ - OlaDeka

Επίσημο αίτημα από τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Υποψήφια χώρα προς ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κι επισήμως η Σουηδία, καθώς, σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών, υπέγραψε το αίτημα της χώρας προς την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Αν Λίντε, σε ζωντανή μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, δήλωσε ότι «είναι ένα μεγάλο και σοβαρό βήμα, κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας».

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Στοκχόλμη, από όπου αναμένεται να κάνει κοινές δηλώσεις με την Σουηδή πρωθυπουργό.

Το έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, μαζί με εκείνο της Φινλανδίας, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία αποτίμησης των υποψηφιοτήτων στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Η επικύρωση μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, καθώς τα κοινοβούλια και των 30 χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν νέα μέλη, ωστόσο, με δεδομένη την έντονη τουρκική αντίθεση, η διαδικασία παραμένει στον αέρα.

Στόλτενμπεργκ και Μπορέλ για ΝΑΤΟ και Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε χθες βράδυ, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι οι επιφυλάξεις της ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν οι δύο χώρες της Βόρειας Ευρώπη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Χαρακτήρισε την γειτονική χώρα ως πολύτιμο σύμμαχο παραβλέποντας τον αμφίσημο σύμμαχο και θιασώτη του αναθεωρητισμού πρόεδρό της δηλώνοντας πως οι όποιες ανησυχίες «για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.

Σχολιάζοντας, σήμερα το πρωί τις εξελίξεις, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Υποβαθμίζει το θέμα η Μόσχα;

Σήμερα, πάντως, είχαμε και νέα τοποθέτηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα και σχολιάζοντας ότι η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά γιατί «ούτως ή άλλως οι δύο χώρες συμμετείχαν σε νατοϊκές ασκήσεις».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε, χθες, ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μία εκ των προτέρων «απειλή», όμως η Μόσχα θα αντιδράσει σε όποια προσπάθεια εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων, οπλισμού ή πυρηνικών στα εδάφη αυτών των χωρών στο πλαίσιο της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».

«Φυτώριο» τρομοκρατών 

Οι ενστάσεις, πάντως, από την Άγκυρα είναι ιδιαίτερα σοβαρές με τον Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει, χθες, τη ρητορική του κατηγορώντας τις δύο χώρες, κυρίως τη Σουηδία, ότι είναι φυτώρια τρομοκρατών. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι Σουηδία και Φινλανδία «δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις» για να συμπληρώσει πως «δεν θα πούμε “ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία». 

Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε τους διπλωμάτες των δύο χωρών να «μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τυχόν ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 

Στον πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε χθες ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, αναφέροντας ότι «Το PKK έχει απαγορευθεί στην Φινλανδία και δεν θα κάνουμε παζάρια με την Τουρκία».

Τα «αγκάθια»

AP Photo // Markus Schreiber

Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν χορηγήσει έγκριση για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που ζητά η Τουρκία λέγοντας πως φέρουν δεσμούς με ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία λέει ότι οι άνθρωποι που αναζητήθηκαν είχαν δεσμούς με μαχητές του PKK ή με τον Φετουλάχ Γκιουλέν , τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και άφησαν πέντε χωρίς απάντηση, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT Haber, επικαλούμενος το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι εννέα αιτήματα εξακολουθούν να αξιολογούνται.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria