Δισπηλιό υποσταθμός ΔΕΗ στην περιοχή του χωριού - Την αντίθεση της εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς - OlaDeka

Δισπηλιό υποσταθμός ΔΕΗ στην περιοχή του χωριού – Την αντίθεση της εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς

Με αφορμή το ψήφισμα που εξέδωσε η Κοινότητα Δισπηλιού εκφράζοντας την αντίθεσή της στη δημιουργία νέου σταθμού από τη ΔΕΗ στην περιοχή του χωριού.  (θέμα 3 του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, 23/5 2022)

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς έχει συναντηθεί με το Τοπικό Συμβούλιο του Δισπηλιού εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συμφωνούμε απόλυτα με το αίτημα των κατοίκων για μη εγκατάσταση νέου υποσταθμού της ΔΕΗ μέσα στο χωριό, αλλά και τη μεταφορά του υπάρχοντος υποσταθμού από το χωριό, σε ασφαλή απόσταση, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Οι κρατικοί φορείς έχουν υποχρέωση να εξετάσουν ακόμη παραπέρα την επιβαρυντική συνέργεια σημαντικών πηγών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (γραμμές υπόγειας ή εναέριας υψηλής τάσης και υποσταθμοί ΔΕΗ).

Όλα αυτά τα έργα:

Δεν έχουν στόχο τη μείωση της τιμής του ρεύματος!

Δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος!

Μόνος στόχος είναι η αύξηση των κερδών των ομίλων που εγκαθιστούν και λειτουργούν αυτά τα έργα.

Γι’ αυτό δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή του ρεύματος.

Γι’ αυτό και δεν παίρνουν υπόψη τους την προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών.

Γι’ αυτό και σε άλλες περιπτώσεις δεν παίρνουν υπόψη τις δραστηριότητες, κυρίως μικρών επαγγελματιών, της περιοχής μας όπως οι κτηνοτρόφοι.

Η στάση γενικά των αρμόδιων φορέων και της ίδιας της Δημοτικής Αρχής, φανερώνει μέχρι σήμερα, ότι οι απαιτήσεις της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ Αλλά και άλλων επιχειρήσεων που επενδύουν σήμερα στην ενέργεια είναι σε προτεραιότητα, μπροστά στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων του Δισπηλιού, των κατοίκων του Δήμου Καστοριάς. Οι εξελίξεις όμως αυτές, και ό,τι σχετίζεται με τον υποσταθμό, εντάσσονται στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος του χωριού. Κατά τη γνώμη μας η στάση αυτή είναι υποκριτική. Συγκεκριμένα ο Δήμος Καστοριάς:

  • Στις 9/4/2020 με δια περιφοράς έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τη συμμετοχή επί της αρχής του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Στις 29/10/2020 ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς στην Ενεργειακή Κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας.
  • Στις 19/1/2021 ενέκρινε την αλλαγή χρήσης γης τμήματος του δημοτικού δάσους Κλεισούρας σε χώρο αιολικού πάρκου και την εκμίσθωση του δάσους αυτού στην εταιρία VOLTERRA για την υλοποίηση αιολικού σταθμού ισχύος 24 MW.
  • Στις 22/2/2021 ενέκρινε τον καθορισμός χρήσης γης τμήματος του δημοτικού δάσους Μελά εμβαδού 36 περίπου στρεμμάτων στη θέση «Ύψωμα ΦΑΛΑΚΡΟΝ-ΛΙΒΑΔΙΑ» του Δ.Δ. Μελά Δήμου Καστοριάς, για την υλοποίηση αιολικού σταθμού ισχύος 2,96MW από την εταιρία (Βορρέας ΙΙ Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρία).
  • Στις 22/2/2021 ενέκρινε την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την Επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ».

Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα να βγαίνει η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων που στήριξε όλα τα προηγούμενα και να υποστηρίζει ότι τάσσεται με το μέρος των κατοίκων, με την υγεία των πολιτών. Ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που, στην προηγούμενη επέκταση του υπάρχοντος υποσταθμού, έδωσε περιβαλλοντική έγκριση. 

Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, κόμματα, παρατάξεις στον Δήμο που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί στην ουσία οι πραγματικοί ένοχοι μένουν στο απυρόβλητο. Αποθρασυμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να επιβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια με όποιον τρόπο τους συμφέρει, αδιαφορώντας για τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Αυτήν ακριβώς την πολιτική, που κάνει την ενέργεια εμπόρευμα στα χέρια των επενδυτών σ’ ένα ξέφρενο κυνήγι κέρδους πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο της πάλης τους οι κάτοικοι του Δισπηλιού και όλες οι λαϊκές οικογένειες στην Καστοριά, για να έχει προοπτική ο αγώνας τους.

Τώρα, απαιτείται να ενταθεί η πάλη για Υγεία και Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

25/5/2022

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria