Γιατί επανέρχονται τα εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο - Ο ανασχηματισμός και το παρασκήνιο - OlaDeka

Γιατί επανέρχονται τα εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο – Ο ανασχηματισμός και το παρασκήνιο

Επανέρχεται στο κυβερνητικό τραπέζι η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών αλλά και τον χρόνο και το εύρος του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς οι δύο αποφάσεις είναι απολύτως αλληλένδετες.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr, με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά πιο ανοιχτός στις εισηγήσεις των συνεργατών του για εκλογές το φθινόπωρο – σενάριο, το οποίο μέχρι πρόσφατα απέκλειε κατηγορηματικά.

Όπως τονίζουν όσοι έχουν γνώση του παρασκηνίου, πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού παραμένει ο Μάρτιος του 2023. Υπάρχουν, ωστόσο, μια σειρά από λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η επιλογή του ερχόμενου φθινοπώρου.

Πρώτα απ όλα, όπως λένε, η βελτίωση του πολιτικού κλίματος μετά την πρωτοβουλία για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος και το πολύ θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης του κ. Κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, προβλέπουν ότι ο απόηχος του ταξιδιού θα καταγραφεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση αναμένει ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι και υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εκτεταμένες πυρκαγιές όπως το καλοκαίρι του 2021, στις αρχές του φθινοπώρου, θα έχει δημιουργηθεί ένα θετικό οικονομικό κλίμα

Τρίτον και εξίσου σημαντικό, γιατί όσο περνάει ο καιρός, τόσο εδραιώνεται στα κυβερνητικά κλιμάκια, η εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα τερματιστεί γρήγορα.

Εκλογές και ανασχηματισμός

Αν σε αυτό, συμπεριληφθούν και οι δραματικά αργοί ρυθμοί λήψεως αποφάσεων από την Ε.Ε. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πρωτόγνωρη ακρίβεια, είναι προφανές ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες.

Αν τελικώς το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, τότε οι εκλογές θα προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή μετά το 15Αύγουστο.

Από τον χρόνο των εκλογών, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος αλλά και το εύρος του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος έχει επανέλθει στο τραπέζι. Αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, είναι προφανές ότι ανασχηματισμός, τουλάχιστον σαρωτικός, δεν πρόκειται να γίνει.

Αν υπάρξουν, θα υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Αν πάλι, ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στην αρχική του απόφαση για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη – τον Μάρτιο, συγκεκριμένα -, τότε ένας ευρύς ανασχηματισμός θα μπορούσε να είναι η κίνηση που θα «κάψει» οριστικά το σενάριο της φθινοπωρινής κάλπης.

Η προοπτική αυτή κρατάει στο «ένα πόδι» την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, πολλά μέλη της οποίας, ευελπιστούν ότι θα υπουργοποιηθούν. Το εγχείρημα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, όμως, δεν είναι εύκολο, καθώς αν αλλάξουν κορυφαία, προβεβλημένα στελέχη, τότε τα οφέλη μπορεί να είναι μικρότερα από τις εντάσεις που θα προκληθούν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria