Από τη Δυτ. Μακεδονία, στο Bollywood - OlaDeka

Από τη Δυτ. Μακεδονία, στο Bollywood

Η φλωρινιώτισσα που σχεδιάζει τις βίλλες των star του bollywood

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ακριτική Φλώρινα, και από το 2009 ζει στο μόνιμα στο Νέο Δελχί.

Εγινε εξώφυλλο στο  δημοφιλέστερο περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδίασης «Elle Decor» της Ινδίας, όντας αναδειχθείς  ως η κορυφαία σχεδιάστρια, με πρότζεκτ σχεδίασης και κατασκευής της εξοχικής κατοικίας της χρονιάς. Διατηρεί γραφεία στο Νέο Δελχί, στο Hyderabad, στο Chennai, στο Bengaluru και στη Βομβάη. Ο λόγος φυσικά για την κυρία  Γρηγορία Οικονόμου, που στο όνομα της  πίνουν νερό οι σταρ του  Bollywood, αποκαλύπτεται  από καρδιάς στο Enjoy news και στον Μάνο Σταυριανο:

Μια ελληνίδα Αρχιτέκτων από την Φλώρινα  βρέθηκε να σχεδιάζει  επαύλεις στον μαγικό κόσμο του Bollywood , θέλετε να μας πείτε πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι ;

Είναι τιμή μου να το μοιραστώ με όλη την Ελλάδα. Ναι, όντως είμαι γέννημα θρεμα της Φλώρινας όπου έζησα με τη γιαγιά μου, την Ελισαβετ Κωνσταντινιδου και τις δυο τις αδελφές της μαμάς μου την Παρθένα και την Ελπινίκη. Σε ηλικία 16 χρονων έφυγα από την Φλωρινα και πήγα στην Κοζάνη όπου και ζούσα με τους γονείς μου και τον αδελφό μου. Σε ηλικία 18 ετών χωρίς να δώσω πανελλαδικές αποφάσισα να πάω στο Βέλγιο για να σπουδάσω Αρχιτεκτονική.Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χωρων, Αναπαλαίωση Μνημείων Κληρονομιάς και παράλληλα, σπούδασα και Ψυχολογία. Εργάσθηκα στην ΕΕ και παράλληλα αναπαλαίωσα δυο κάστρα στο Βέλγιο, το ένα σε ξενοδοχείο μπουτίκ και το άλλο σε γκουρμέ εστιατόριο. Ο γάμος μου με έναν καταξιωμένο διπλωματικό υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών με έφερε μετά από πολλά ταξίδια στην ονειρεμένη Ινδία τον Σεπτέμβριο του 2009, την οποία ερωτεύτηκα και αγάπησα. Από την φύση μου είμαι ένα άτομο που του αρέσει να δημιουργεί και να ονειρεύεται και έτσι γρήγορα συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνω πραγματικότητα το όνειρο μου. Κάπως έτσι λοιπόν μετά από δυο χρόνια από την άφιξη μας στο Δελχι δημιούργησα το μοναδικό αρχιτεκτονικό γραφείο που συνδυάζει την επιστήμη της Δύσης με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Ανατολής. Που χρησιμοποιεί την γραμμή έως την κατευθυντήρια δύναμη και την ψυχολογία έως την κινητήρια δύναμη στον σχεδιασμό ενός χώρου ζωής. Οι ποντιακές μου μητρικές ρίζες, μαζί με τις αξίες και τα πιστεύω που μεγάλωσα, με την έμφυτη ανθρωπιά και καλοσύνη μου, με το φιλότιμο μου και το ότι είμαι ένα απλό παιδί, με έκαναν να κερδίσω την εμπιστοσύνη, την αγάπη και το άνοιγμα της ψυχής των ανθρώπων του Bollywood που μου εμπιστεύτηκαν τους καινούργιους χώρους ζωής τους. Αυτό είναι το μυστικό, αυτή είναι η μαγιά, αυτός ο σύνδεσμος των παραπάνω στην σωστή δοσολογία με έφτασαν εδώ που έφτασα. Στην Ελίτ του Bollywood.

Η κυρία Οικονόμου με τον κύριο Hrithik Roshan, διάσημο star του Bollywood .

«Η πισίνα στην έπαυλη του είναι ολυμπιακών διαστάσεων, τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε, το κίτρινο, το κόκκινο και το πράσινο της φύσης με τα πολύχρωμα λουλούδια»

Ποσο εύκολο ήταν αλλά και είναι για μια αρχιτέκτονα του δυτικού πολιτισμού να εξοικειωθεί με το σχεδιασμό ενός διαφορετικού πολιτισμού όπως αυτού της Ινδία ; 

Είναι κάτι το πολύ δύσκολο αλλά όχι και τόσο ακατόρθωτο. Όταν έχεις σπουδάσει ψυχολογία παράλληλα με την Αρχιτεκτονική, όταν έχεις μεγαλώσει με πάρα πολύ αγάπη, πίστη στο Θεό και στην Παναγία, με ηθικές αρχές, με σύμπνοια προς τον συνάνθρωπο σου, τότε  ενδιαφέρεσαι μόνο για τον Άνθρωπο, ως Άνθρωπο, με κεφάλαιο «Α», θέλεις να γνωρίσεις για την ύπαρξη του, για την κουλτούρα του, για την ιστορία του, για το παρελθόν του, για την οικογένεια του, για τους θεσμούς του, για τις ηθικές του αρχές, για τα πιστεύω του, για το πως σκέφτεται, για το από που έρχεται και που θέλει να φτάσει …… τότε μόνο τότε τον αγγίζεις, τον νοιωθεις, τον καταλάβεις ως στα βάθη της ψυχής  του, γίνεσαι έναν με αυτόν, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να θέλεις να του προσφέρεις έναν χώρο ζωής που θα του είναι οικείος σαν να ζούσε εκεί μέσα τόσα χρόνια, τότε θέλεις να του  προσφέρεις την ανάμειξη της εξειδίκευσης της Δύσης, με την φιλοσοφία της Ανατολής, το Vaastu Saatra, τότε μόνο τότε του παρέχεις την αφαίρεση της μινιμαλιστικής / σύγχρονης Δυτικής αρχιτεκτονικής με την συνύπαρξη της  παράδοσης του, της ιστορίας της οικογένειας του.  Όταν περάσεις ώρες ατέλειωτες  μαζί του και γίνεις μέλος της οικογένειας του τότε δεν θέλεις να τον δεις σαν έναν αριθμό από έναν πελάτη που μπορεί να σου δώσει κάποια επιτυχημένη καριέρα …… αλλά θέλεις να τον δεις ως Άνθρωπο με συναισθήματα και αισθήματα, τότε ΝΑΙ μπορείς να το πετύχεις !!!!!!!

Η Αρχιτεκτονική ήταν ένας στόχος που τον είχατε από μικρή ; Ρωτώ γιατί θεωρώ ότι πάντα οι αρχιτέκτονες έχουν το καλλιτεχνικό μικρόβιο στις φλέβες τους.

Ναι από μικρή, από την ηλικία που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα ήθελα να σχεδιάζω μόνο χώρους ζωής για Ανθρώπους, που θα είναι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι διότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος, δεν είναι κλώνος, δεν είναι ένα σπιρτόκουτο που μπορείς να το τοποθετήσεις όπου θέλεις, απεναντίας κάθε φορά είναι μια συνταγή με διαφορετικά υλικά στην οποία θέλεις  να δώσεις πολύ μεγάλη σημασία στην επιλογή των σωστών υλικών και στην δοσολογία. Οι Άνθρωποι που μένουν στους δικούς μου χώρους ζωής, βρίσκουν τον εαυτό τους, την ιστορία τους, τα πιστεύω τους, την προσωπικότητα τους, την παράδοση τους, την σύγχρονη εποχή τους. Ο συνδυασμός των αναφερόμενων στοιχείων, μας προσφέρουν το μοναδικό ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, που λέγεται ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Όντας επιτυχημένη στον χώρο σας και με αρκετούς σταρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας , ποια είναι η αντιμετώπιση τους στην Ελληνίδα Αρχιτέκτων;

Ο τρόπος με τον οποίο έρχομαι σε επαφή με τους σταρ του Bollywood, που τους μιλάω, που θέλω να τους καταλάβω, που συμμετέχω στην καθημερινότητα τους οποία και εάν ειναι αυτή, που συνυπάρχω μαζί τους, η απλότητα μου,το φιλότιμο μου, η ώρα που θέλω να τους αφιερώσω…. ο συνδυασμός όλων αυτών των αρετών μου, δίνουν στους Ανθρώπους που μου εμπιστεύονται τους χώρους ζωής τους, να με δέχονται και να μου προσφέρουν απλόχερα τη θέση του μέλους της οικογένειας τους. Γίνομαι οικογένεια με όλους αυτούς τους Ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Διότι αυτοί οι Άνθρωποι έχουν βαρεθεί τα στημένα και θέλουν την απλότητα, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του ανοίγματος της ψυχής τους, την αγάπη, την καλοσύνη, το φιλότιμο, την κατανόηση, που έχουμε μόνο εμείς οι Έλληνες και γενικά όλα τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά μου που πλέον είναι δυσεύρετα την σημερον ημέρα.

Έπαυλη σχεδιασμένη εξαιρετικά απο την κ Οικονόμου

Στα επαγγελματικά σας σχέδια φαίνεται πως δεν υπάρχει ταβάνι ….Ποιο είναι το επόμενο project που  θα θέλατε να υλοποιήσετε , σαν επόμενο στόχο σας  ;

Είναι η 16 οροφή πολυκατοικία με εκτεθειμένο σκυρόδεμα, μπροστά στην αραβική θάλασσα που έχω σχεδιάσει για έναν σκηνοθέτη / ηθοποιό και που θα αρχίσω την κατασκευή της σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει κάπου η επιστροφή στις ρίζες ; Στην όμορφη χώρα μας ;

Πάντα, όπου και να πάω, όπου και να σταθώ, με όποιον και εάν μιλήσω πάντα, μα πάντα στο μυαλό μου, στην καρδιά μου, είναι η πατρίδα μου η Ελλάδα, ποτέ δεν ξεχνώ την μικρή μου Φλωρινα που με μεγάλωσε και με έκανε Άνθρωπο και που μου έμαθε το Φιλότιμο, τους γονείς μου, που μου έδωσαν όλες τις ηθικές αξίες και τα πιστεύω, τον αδελφό μου που με γέμισε με Αγάπη από μικρό παιδί και πάνω από όλα Τον Θεό και Την Παναγία που μου κρατούν το χέρι σφιχτά και με καθοδηγούν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δυο μου τις κόρες τη Ραφαηλια-Ερατω και την Αγγελική που είναι το μεγαλύτερο στήριγμα μου, τον σύζυγο μου και την πεθερά μου, τους συνεργάτες μου που πιστεύουν στο μοναδικό ταλέντο μου και στους Ανθρώπους που μου εμπιστεύονται τους νέους χώρους ζωής τους. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria