Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό - OlaDeka

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, βήμα-βήμα μέχρι τις εκλογές, επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ομιλία του στο Συνέδριο του κόμματος

Στο «γεμάτο» από κόσμο Τάε Κβον Ντο και με την παρουσία των τριών πρώην προέδρων, των κ.κ. Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλου στην πρώτη σειρά, ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε φιλόδοξους στόχους για το κόμμα του, όρισε διαχωριστικές γραμμές απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά απάντησε χωρίς περιστροφές στα ερωτήματα περί κυβερνητικών συνεργασιών. Πρόθεσή μου -είπε – είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώντας δε, ότι η εμφανής ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί έμπρακτα το σημερινό status quo, θέλησε να εξηγήσει απευθυνόμενος στα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν πρόκειται να κάνει παρασκηνιακή κουβέντα πριν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό», διαβεβαίωσε το κομματικό ακροατήριο ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα: «με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξουμε». Μας θέτουν ψευδοδιλλήματα, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ».

«Νέα Δημοκρατία και χάος», είναι το ίδιο πράγμα, είπε ακόμη ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στο δίλλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, «Νέα Δημοκρατία ή χάος». Για τον Αλέξη Τσίπρα- που, όπως θύμισε, «ζητάει να μάθουμε με ποιον θα κυβερνήσουμε», μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ το 2015 συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο», ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε με δηκτικό ύφος: «Ας απευθυνθεί στον κ.Βελόπουλο. Έτσι κι αλλιώς, με τον κ.Καμμένο τους χωρίζει μόνο μια κηραλοιφή»..Remaining Time-0:00FullscreenMute

Για το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών και πιθανών προ-συνεννοήσεων ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ισχυρίστηκε ότι: «Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο, υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων. Κι αυτό ας το βάλουν στο νου τους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος σε όλες τις γενιές του κόμματος ότι «δεν θα απογοητεύσω κανέναν».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την «αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης- «δεν σημαίνει κομπάρσοι ή συμπλήρωμα που θα μας συρρικνώσει ξανά στο όνομα της άσκησης μιας πολιτικής ξεπερασμένης από τα πράγματα», δήλωσε και συνέχισε:.

«Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει και αυτονομία από τα ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την Πολιτική». «Νέα Δημοκρατία και χάος», είναι το ίδιο πράγμα, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στο δίλλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη,

Άλλα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη είναι τα εξής:

Ποια Ευρώπη θέλουμε

«Δεν έχει μέλλον μια Ένωση όπου το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλειάς της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών. Της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. Και η ενεργειακή της εξάρτηση στα χέρια των Ρώσων. Δεν είναι αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Υπηρετούμε ένα άλλο σχέδιο για την Ασφάλεια, την Πρόοδο και τη Δικαιοσύνη των ευρωπαϊκών λαών. Μία Ευρώπη που δεν είναι απλώς ένα μεγάλο ταμείο. Μια Ευρώπη αυτοδύναμη. Mε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για τη σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών. Τα ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση κοινών εργαλείων ανάπτυξης όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μία Ευρώπη που προστατεύει την παραγωγική της βάση από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Που παίρνει μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων. Μια Ευρώπη που προωθεί την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, ώστε όλες οι χώρες να μπορούν να επωφεληθούν από την Ενεργειακή Ένωση και διασφαλίζει ότι η πράσινη μετάβαση θα γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Μια Ευρώπη που θα βάζει εμπόδιο σε οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία, καθώς δεν μπορεί ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλίζουν μια χώρα διεθνή ταραξία. Που δεν σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο και καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Αυτό για μένα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό αγωνίζομαι.

Και η παράταξή μας στις μεγάλες εξελίξεις του μέλλοντος πρέπει να είναι πρωτοπόρα στη νέα σκέψη, στη νέα κουλτούρα, στη νέα αντίληψη για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε δυναμικά τα γεγονότα. Αν προχωρήσει η αμυντική ένωση της Ευρώπης, αν αποκτήσουμε κοινούς εξοπλισμούς, αν γίνει ο ευρωστρατός, αν έχουμε ενιαία εξωτερική πολιτική, ο ελληνικός λαός θα πληρώνει λιγότερα χρήματα σε εξοπλισμούς, θα αποκτήσει συμπαραγωγές, θα είμαστε όχι μόνο μία χώρα-καταναλωτής, αλλά και μία χώρα-παραγωγός»

Η Σοσιαλδημοκρατία

Τι έκανε όμως τη σοσιαλδημοκρατία ξανά επίκαιρη μετά από δεκαετίας πανευρωπαϊκής συρρίκνωσης και τους δημοσιολογούντες να προφητεύουν το τέλος της. Μεγάλα προβλήματα του καιρού μας, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η αντιμετώπιση της πανδημίας με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, υποχρέωσαν τους πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους στο κράτος και να απευθύνουν τα αιτήματά τους στους δημόσιους θεσμούς.

Όλοι αντιλήφθηκαν επίσης ότι υπάρχουν δημόσια αγαθά – η υγεία για παράδειγμα – που δεν πρέπει αν αφεθούν έρμαια στα καπρίτσια της ελεύθερης αγοράς και στην κερδοσκοπική βουλιμία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Γι΄ αυτό η σοσιαλδημοκρατία γίνεται ξανά επίκαιρη.

Η σοσιαλδημοκρατία αγωνίζεται για την αναγέννηση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Δεν αποδέχεται τη διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής, που τείνει σήμερα να γίνει κυρίαρχη. Οι κοινωνίες δεν πρέπει να διοικούνται σαν να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πολιτικοί δεν είναι απλοί μάνατζερ, παρόλο που χρειάζεται να διαθέτουν και ειδικές γνώσεις και διαχειριστικές ικανότητες. Εμείς πιστεύουμε αντίθετα ότι στη δημόσια ζωή, οι ηθικές αξίες, – επαναλαμβάνω: οι ηθικές αξίες και όχι η ηθικολογία – πρέπει να έχουν υψηλή θέση και επομένως να μετρούν στην πολιτική. Παράλληλα, η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εμπνέει τον αγώνα μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των παιδιών, των προσφύγων, των μεταναστών, των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, όλων όσων δοκιμάζονται και υποφέρουν από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η κοινωνία».

Δίνουμε τη Μάχη του Συγκεκριμένου

«Δεν κάνουμε βουτιά στο παρελθόν αλλά άλμα προς το μέλλον. Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα χρήσιμο κόμμα, σε έναν σύγχρονο κόσμο, που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς και για το συνεχές των κρίσεων στο οποίο ζουν. Κρίσεις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από χρόνια πληθωριστικές. Γι’ αυτό μιλώ για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Μια σχέση που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, στον ρεαλισμό. Αλλά και σε ένα νέο πολιτικό ήθος. Ο λαός κουράστηκε από τα ψεύτικα «ωραία» λόγια. Το πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Εμείς δίνουμε και θα δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου. Τη μάχη του εφικτού, με όραμα, ευαισθησία και σχέδιο».

Προγραμματικές θέσεις

«Μια γενιά που πλήρωσε το κόστος των αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά τώρα μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη. Η μεγαλύτερη εθνική απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι η δημογραφική κρίση. Είμαστε η 4η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την κοινωνία μας μακροπρόθεσμα.

Είναι εθνική προτεραιότητα η αντιστροφή. Μόνο με επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζεις την υπογεννητικότητα. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στοχευμένα έργα που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, με επενδύσεις στην υγεία και την παιδία. Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Η μείωση του κόστους για την Ελληνική οικογένεια με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Υποδομές όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που πρέπει να αυξηθούν σημαντικά ώστε να είναι πιο εύκολη η συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Είμαστε περήφανοι που πρώτοι θέσαμε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα μιας ολοκληρωμένης δημόσια ς πολιτικής για τη στέγαση των νέων ανθρώπων, και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία, μέσω της δημιουργίας ενός δημοσίου αποθέματος κατοικιών τα οποία θα διατίθενται προς ενοικίαση, με κοινωνικά κριτήρια αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως κάνει η Πορτογαλία που έχει εντάξει 26.000 κατοικίες , η Ισπανία 20.000 και 10.000 Ιταλία. Να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο δικό τους σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όπως συμβαίνει για πάνω από το 60% των συμπολιτών μας που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα. Οι υπουργοί της, τους πρώτους μήνες της κρίσης, διατείνονταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος. Πράγματι, όλες οι κρίσεις έρχονται απ έξω. Αλλά, η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές. Εμείς εξαρχής καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος. Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα προτεινόμενων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς το κράτος ουσιαστικά κερδοσκοπεί όλους αυτούς τους μήνες της ακρίβειας εις βάρος των πολιτών. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα είχε και θετική επίδραση στο επίδομα ανεργίας.

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους. Παράλληλα έχουμε μιλήσει για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το ετήσιο κόστος του να ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό».

-Η τριήμερη διαδικασία και οι ομιλητές

Το συνέδριο – με κεντρικό σύνθημα: «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο»- ξεκίνησε με ανοιχτή πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο κάλεσε στο βήμα, ο πρόεδρος της τριήμερης διαδικασίας, Πέτρος Ευθυμίου.

Το συνέδριο του Κινήματος θα χαιρετήσουν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα εκτός από τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ΓΓ του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα, η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν.

Στο Τάε Κβον Ντο προσήλθαν η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έχουν προσκληθεί. Εκ μέρους της ΝΔ, παραβρίσκεται στο Συνέδριο ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος., από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης και εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης.

Αύριο, δεύτερη μέρα θα ανέβουν στο βήμα στελέχη του κόμματος, ενώ αναμένεται ομιλία (στη μία το μεσημέρι) του κ. Γιώργου Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αμέσως μετά του κ.Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρώην Προέδρου ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης επίσης θα εκφωνήσουν ομιλίες στην ολομέλεια του Συνεδρίου.

Ο επικεφαλής του In Social κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί οικονομικών θεμάτων κ. Ηλίας Κικίλιας θα αναλύσουν στην ολομέλεια το προγραμματικό πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί και ήδη είναι αναρτημένο προς διαβούλευση με τους πολίτες στην ψηφιακή πύλη του Κινήματος digitalsociety.gr

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν πολιτικές θεματικές συζητήσεις (workshops).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κοινωνική Κατοικία, θέμα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ομιλητές θα είναι η κα. Μαρίνα Γκονσάλβες, Υφυπουργός Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία και η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, πρώην Επίτροπος και Υπουργός.

Θεματικό τραπέζι διοργανώνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον κ. Γιάννη Καλογήρου, Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην Υπουργό Οικονομικών, καθώς και για την αντιστροφή του Brain Drain.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με ομιλίες στην ολομέλεια τις πρωινές ώρες αλλά και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα, θα λαμβάνει χώρα workshop για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ σε ειδικό περίπτερο θα δίνονται πληροφορίες για την ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος digitalsociety.gr.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria